Naslovna Vijesti Društvo Četiri hiljade kubika otpada stiglo do brane u Višegradu
Četiri hiljade kubika otpada stiglo do brane u Višegradu
0

Četiri hiljade kubika otpada stiglo do brane u Višegradu

0

Uslijed velike količine vode prethodnih dana došlo je do pucanja jedne od lančanica iznad Hidroelektrane Višegrad, postavljene s ciljem zaustavljanja ogromne količine otpada, javlja RTRS.

Pucanjem gornje lančanice oko tri do četiri hiljade kubika otpada dospjelo je do krune brane Hidroeletrane Višegrad, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

– Ovo je višedecenijski problem našeg preduzeća. Kao posljednja karika u lancu ostaje nam da se sami borimo s ovom problematikom. Naša predviđanja ali i saznanja nisu optimistična.

U gornjem dijelu toka rijeke Drine, ali i njenih pritoka, stanje nije nimalo dobro. Po našim procjenama radi se o desetinama hiljada kubika otpada za koje ne znamo kako ćemo se sami sa svim tim izboriti – kaže Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini.

Nezvanično se saznaje da ništa bolja situacija nije ni kod brane Potpeć kod Priboja, gdje bi usljed puštanja brane sav otpad rijekom Lim došao do Višegrada.

– Imamo slučaj i ostaje nam da sopstvenim snagama i snagama firmi koje ćemo angažovati, ovo riješimo i da se nadamo da ćemo imati i pomoć naših institucija i država iz kojih ovaj plutajući otpad dolazi – dodaje Perišić.

Tokom dana ogromnim naporom radnici HE Višegrad uspjeli su da saniraju lančanicu i zaustave dotok otpada.

Godišnje specijalizirani tim HE Višegrad iz rijeke Drine izvadi od šest do osam hiljada kubika plutajućeg otpada.

Krajnje je vrijeme da se sve nadležne institucije uključe u rješavanje ovog problema, koji prijeti da izazove ekološku katastrofu.

(RTRS)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *