Naslovna Vijesti Svijet Zastupnički dom izglasao poništavanje Trumpovog veta na Zakon o odbrani SAD-a
Zastupnički dom izglasao poništavanje Trumpovog veta na Zakon o odbrani SAD-a
0

Zastupnički dom izglasao poništavanje Trumpovog veta na Zakon o odbrani SAD-a

0

Inače je Zakon o odbrani SAD-a bio prošao i u Zastupničkom domu i Senatu, što je podrazumijevalo da se s većinom koji su za njegovo donošenje poništava veto, ali se zbog kontinuiranog Trumpovog protivljenja ipak mislilo da on neće biti usvojen te da će nastojanja sada već bivšeg predsjednika SAD-a pobijediti.

Glasanje u Zastupničkom domu je republikance dovelo na izbor između dvije stvari – da ostanu lojalni Trumpu ili da glasaju za zakon koji predstavlja odbrambenu politiku zemlje.

Demokrate su, međutim, izrazile uvjerenje da će imati dovoljan broj glasova potrebnih za poništavanje veta.

Zakon podrazumijeva paket od 740 milijardi dolara i između ostalog, odnosi se na povišicu plata američkim vojnicima, modernizaciju njihove opreme i zalihe te nadzor nad vojnim snagama prije povlačenja trupa iz Njemačke ili Afganistana. Sve ovo je bilo naišlo na otpor te se Trump protivio njegovom usvajanju.

Trump je prijetio vetom najviše zbog toga što ovaj zakon ne uključuje ukidanje člana 230, a koji se odnosi na zaštitu internet kompanija od odgovornosti za ono što na njihovim stranicama objavljuje on ili neko drugi.

Nacrt zakona uključuje i odredbe kojima se ograničava s koliko novca Trump može raspolagati, kao i odredbe kojima se uklanjanju imena vođa Konfederacije iz vojnih baza.

Sve to je dovelo do toga da Trump stavi veto na Zakon o odbrani SAD-a ovog mjeseca negirajući time raniju odluku Kongresa da se on usvoji. Osim toga, ovom odlukom je doveo republikanske zakonodavce u težak položaj, piše CNN.

 

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *