Naslovna Vijesti Gradovi Evropska komisija upozorila na nezabilježeno uplitanje u istragu vezanu za nabavku respiratora
Evropska komisija upozorila na nezabilježeno uplitanje u istragu vezanu za nabavku respiratora

Evropska komisija upozorila na nezabilježeno uplitanje u istragu vezanu za nabavku respiratora

0

Evropska komisija je u Izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu upozorila na nezabilježeno uplitanje u istragu vezanu za kupovinu spornih kineskih respiratora.

“Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu u slučaju navoda o prevari u vezi sa javnom nabavkom medicinske opreme za COVID-19, koji je u centru medijske pažnje. Ovaj predmet pokrenuo je do sada nezabilježeno uplitanje u istragu. Takav neprimjeren pritisak na nezavisnost pravosuđa zabrinjava”, stoji u Izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Nadalje se u izvještaju navodi da je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima.

“Naređena je preventivna mjera zabrane kontaktiranja drugih osumnjičenih ili svjedoka. Suprotno svojoj ranijoj praksi, Sud nije naložio nadzor nad ovim preventivnim mjerama od agencije za provođenje zakona”, dalje se navodi u izvještaju Evropske komisije iz oktobra 2020. godine.

Evropska komisija je potvrdila ranije špekulacije da se zbog predmeta “Respiratori” vrši pritisak na rad Tužilaštva, ali posebno zabrinjava što su to uplitanje okarakterisali kao “nezabilježeno”.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nakon višemjesečne istrage danas podiglo optužnicu zbog afere “Respiratori” protiv premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika poljoprivredne firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića, ali i ministrice Jelke Milićević.

Novaliću, Solaku i Hodžiću, kao i pravnoj osobi “F. H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica stavlja se na teret da su počinili kaznena djela:

– Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH, a u vezi s kaznenim djelima:

– Zlouptreba položaja ili ovlasti
– Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem
– Pranje novca
– Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava
– Krivotvorenje službene isprave
– Povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijiskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje

Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.

 

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *