Naslovna Vijesti Društvo Koliko je pretjerano razmišljanje o koronavirusu štetno po našu psihu
Koliko je pretjerano razmišljanje o koronavirusu štetno po našu psihu

Koliko je pretjerano razmišljanje o koronavirusu štetno po našu psihu

0

Pojavom koronavirusa došlo je do “eksplozije” informacija u medijima, navodi Psypost.

Nesigurna i evoluirajuća priroda pandemije dovodi do stalnih novosti koje utječu na svakodnevni život i često izazivaju anksioznost. Autor studije Sherman A. Lee želio je istražiti obrasce razmišljanja koji se odnose na COVID-19 i identificirati kada ti obrasci postaju zabrinjavajući.

Lee je ispitao kako opsesija koronavirusom utječe na psihu čovjeka i zaključio da to dovodi do psiholoških problema poput suicidalnih ideja, konzumiranja alkohola ili droga, psihičkih kriza, krajnje beznadežnosti i anksioznosti.

Studija je ispitala podatke dva uzorka i to muškaraca i žena iz Sjedinjenih Američkih Država. Prvi uzorak prikupljen je od 11. do 13. marta i uključivao je 775 odraslih osoba – starosti 30 godina. Drugi uzorak prikupljen je od 23. do 24. marta i činilo ga je 398 odraslih osoba – starosti 32 godine.

Lee je analizirao podatke i identificirao četiri obrasca pretjeranog razmišljanja o COVID-19. Statističkim analizama utvrđeno je da su četiri obrasca bila vrlo pouzdana i korištena su za utvrđivanje opsesije o COVID-19. Učesnici studije su uglavnom navodili:

“Bio sam uznemiren, jer sam mislio da sam se možda zarazio koronavirusom”, “Imao sam uznemirujuće misli da određeni ljudi koje sam vidio mogu imati koronavirus”, “Nisam mogao prestati razmišljati o koronavirusu” i “Sanjao sam o koronavirusu”.

Lee objašnjava: “Razumna razina pažnje i razmišljanja o informacijama o COVID-19 može pomoći ljudima da ostanu na sigurnom tokom krize, ali previše uznemirujućeg razmišljanja o ovoj zaraznoj bolesti može biti veoma opasno”.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *