Naslovna Vijesti Društvo TUZLA: Zgrada DTV “Partizan” preživjela još jedan dan, ekipa bez papira došla da ruši
TUZLA: Zgrada DTV “Partizan” preživjela još jedan dan, ekipa bez papira došla da ruši
0

TUZLA: Zgrada DTV “Partizan” preživjela još jedan dan, ekipa bez papira došla da ruši

0

Više radnika građevinske kompanije „Tom Cat“ iz Tuzle jutros su strojevima ušli u dvorište nekadašnjeg Društva za tjelesno vaspitanje „Partizan“ u Kreki, s namjerom da počnu rušiti objekt.

Riječ je o zgradi izgrađenoj prije više od 130 godina u vrijeme Austrougarske monarhije, na kojoj se prije nekoliko dana pod snijegom srušio krov i dio zida.
Manja grupa mještana i članova Udruženja građana „Kreka“ nisu dopustili početak rušenja zgrade.
– Ljudi su došli da ruše objekt, a nije poznato po čijem nalogu. Zamolili smo ih da pokažu bilo kakav papir ili rješenje, a oni su kazali da nemaju ništa. Nazvali smo policiju koja je zabranila rušenje dok ne donesu validne papire. U pitanju je legalnost ovoga što žele da urade, izjavio je za Fenu predsjednik UG „Kreka“, Derviš Čičko.

Ovo udruženje je prije dvije godine izdjejstvovalo da tadašnji saziv Općinskog vijeća Tuzla jednoglasno usvoji inicijativu o adaptaciji objekta i stavi ga na raspolaganje mještanima velikog naselja Kreka.
Međutim, ta odluka nije ispoštovana, a sada je ko zna ko odlučio da se objekt jednostavo sruši do temelja, bez naznake šta će se raditi na velikom i mnogima zanimljivom zemljištu.
Zgrada je izuzeta 1995. godine za potrebe izbjegličkih općina i skladištenje humanitarne pomoći, a nikada nije vraćena u posjed tadašnjim korisnicima.
Članovi UG „Kreka“ traže da se nekada vrijedno kulturno-povijesno zdanje adaptira za društvene potrebe, da se otvori ambulanta koje trenutno nema u mjesnoj zajednici, da se dio pretvori u muzej, te da se obnove sportske aktivnosti po kojima je Kreka nekada bila poznata.
-Očekivali smo da će se odmah krenuti u rušenje i „osvajanje“ placa, pa je Udruženje za 27. april u 17 sati najavilo skup opomene. S obzirom na to da DTV „Partizan“ nezakonito nije adaptiran, a sada se nezakonito pokušava srušiti, mi želimo javnost obavijesti o svemu što se događa. Na skup smo pozvali sve dobronamjerne ljude, ali i čelnike Grada da objasne kako se zakon može kršiti zbog nekih razloga koje samo oni znaju. Ako se ne radi po zakonu, sve ostalo je improvizacija i voluntarizam, zaključio je Čičko.

Mještani su uz objekt zapalili lampione i položili cvijet simbolično pokazujući da je DTV „Partizan“ već pokojnik.Mnogi se s time ne mogu pomiriti.
– Čista sramota je ovo što se radi, bez ikakve dozvole i objašnjenja. Nas se itekako tiče šta će biti s ovim objektom i prostorom. Meni je 75 godina, a s pet godina sam ušao u fiskulturnu salu ovog doma i tu sam faktički proveo život. Bio sam u rukovodstvu društva, sportista i igrač, a poslije sam ovdje dovodio djecu i unuke da vježbaju i uče život – izjavio je mještanin Mustafa Mujačić.

Dodao je da je u vrijeme gazdovanja objektom Rudnika „Kreka“ ovdje bujao sportski i društveni život, po čemu je Kreka bila poznata. Sada je, kaže, potpuno zaboravljena i sklonjena na marginu društevnog interesa.
Mali broj mještana nije želio napustiti prosor ispred ruševnog doma, a nešto poslije 12.00 sati radnicima “Tom Cata” javljeno je da se građevinskim strojevima vrate u bazu firme.
Zgrada DTV „Partizan“ preživjela je još jedan dan.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *