Naslovna Vijesti Svijet Amerika dala Turskoj ultimatum: Naši borbeni avioni ili ruski protivavionski sistem
Amerika dala Turskoj ultimatum: Naši borbeni avioni ili ruski protivavionski sistem
0

Amerika dala Turskoj ultimatum: Naši borbeni avioni ili ruski protivavionski sistem

0

Sekretar američkog ministarstva odbrane Patrick Shanahan je poslao pismo turskom kolegi Hulusiju Akaru u kojem je naveo ultimatum. On se odnosi na to da Turska ne može kupiti američke F-35 borbene avione i ruski sistem S-400.
Dvije NATO saveznice su u sporu zbog sistema S-400 već mjesecima.

Amerika tvrdi da ruski sistemi nisu kompatibilni s NATO-vim odbrambenim sistemima te da predstavljaju prijetnju po sigurnost, a također želi da Turska kupi njen protivavionski sistem Patriot.

Tuska se bori za svoju politiku nezavinsne odbrane te je potpisala ugovor o kupovini 100 borbenih aviona F-35, investirala je značajno u F-35 program, s turske kompanije proizvode 937 dijelova za ovaj borbeni avion.

Shanahan je kazao da je Amerika “razočarana” odlukom Turske da pošalje svoje osoblje u Rusiju na obuku za korištenje sistema S-400. Uslijedio je ultimatum.

“Turska neće dobiti F-35 avione ako kupi sistem S-400. Još uvijek imate šansu da promijenite svoj stav”, jasno je poručio Shanahan.

Prvi F-35 avioni još uvijek nisu dostavljeni Turskoj, a iako se to ne sviđa SAD-u, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao da je njegova zemlja odlučna da kupi ruski sistem S-400.

(Klix)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *