Naslovna Vijesti Politika Mogherini: Od bh. političara zavisi kada ćete u EU
Mogherini: Od bh. političara zavisi kada ćete u EU
0

Mogherini: Od bh. političara zavisi kada ćete u EU

0

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini za BHRT je izjavila kako vremenski termini za BiH u Strategiji proširenja uopće nisu važni.

Od naših političara zavisi kada će zemlja krupnijim koracima krenuti ka EU.

 “Vrijeme ovdje nije ključno. Može biti kraće, ali i duže. Dajte mi odgovor na Upitnik sutra i za par mjeseci će biti mišljenje o kandidaturi. Stvari se mogu kretati zaista brzo. Dajte mi odgovore za godinu dana od danas i sve će ići sporije. Stvar je u tome kako se organizirati da se učini ono što je neophodno”, kaže Mogherini za BHRT.

Ona je istakla da ima razumijevanje za činjenicu da je u BiH izborna godina, ali napominje da građani BiH žele da proces približavanja EU bude nastavljen.

Ona je potvrdila da je potrebu za prevazilaženje podjela prenijela i tročlanom Predsjedništvu države, te podcrtala potrebu za iskazivanjem političke hrabrosti u tom procesu.

“Svaki put kada su to u protekle tri godine uradili imali su rezultate. Sada bi slično trebalo da urade i sa Izbornim zakonom. Sve je u rukama političkih lidera. To je za mene veoma važno pitanje. Mi možemo da pomognemo, podržimo. Imamo prisustvo na terenu. Snaga postizanja rješenja je u rukama Bosne i Hercegovine”, istakla je za BHRT visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

(Fokus.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *