Naslovna Vijesti Svijet UNICEF: Šest miliona sirijske djece ovisno o humanitarnoj pomoći
UNICEF: Šest miliona sirijske djece ovisno o humanitarnoj pomoći
0

UNICEF: Šest miliona sirijske djece ovisno o humanitarnoj pomoći

0

Patnje djece u Siriji značajno su se pogoršale, saopćio je Međunarodni fond za djecu (UNICEF), navodeći prošlogodišnji nagli rast broja ubistava, ranjavanja i regrutovanja djece vojnika.

Najmanje 652-oje djece ubijeno je tokom sukoba u 2016., što je najviša brojka u posljednje tri godine otkako UNICEF registruje takve pogibije.

Broj djece koja su angažovana u borbi porastao je na iznad 850, skoro dvostruko više nego u 2015.

– Obim njihovih patnji je nepojmljiv – izjavio je direktor UNICEF-a za regiju Bliskog istoka Geert Cappelaere.

Procjenjuje se da je nakon šest godina rata oko šest miliona sirijske djece ovisno o humanitarnoj pomoći.

Četvrt miliona ih je blokirano u opkoljenim regijama i stoga su odsječeni od svake pomoći, a mnogi drugi su u regijama koje su teško dostupne.

Djeca ne stradaju samo od bombi i metaka nego i zbog nedostatka pristupa ljekarima i osnovnim uslugama, naglasio je UNICEF.

Nekoliko miliona djece u Siriji postali su izbjeglice u vlastitoj zemlji, dok ih je 2,3 miliona pobjeglo preko granice u druge zemlje u regiji.

Dok se patnje intenziviraju, rastući broj porodica odlučuje se na ekstremne mjere kao što je prisiljavanje djece na brak ili na teški rad.

– Svako pojedinačno dijete plaši se za vlastiti život, s užasavajućim posljedicama po njihovo zdravlje, dobrobit i budućnost – izjavio je  Cappelaere, prenosi dpa.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *