Naslovna Vijesti Politika Merkel se sutra u Bijeloj kući prvi put sastaje s Trumpom
Merkel se sutra u Bijeloj kući prvi put sastaje s Trumpom
0

Merkel se sutra u Bijeloj kući prvi put sastaje s Trumpom

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel će se sutra prvi put susresti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, čiji je dolazak u Bijelu kuću izazvao nemir u transatlantskim odnosima.

Bivši američki predsjednik Barack Obama njemačku je kancelarku zvao “svojim najbližim američkim parterom”, ali njegov nasljednik jedva da je s njom progovorio otkako je u Ovalnom uredu.

“Stav gospođe Merkel prema Trumpu dosad je bio pasivno agresivan, a Trumpov stav prema Merkel je aktivno agresivan”, rekao je za Telegraph britanski analitičar Anthony Glees, prenosi Hina.

Trump Njemačkoj spočitava rekordni višak u trgovinskoj razmjeni s Amerikom, liberalno stajalište prema izbjeglicama, a Berlinu se uz to nimalo ne sviđa otvoreno Trumpovo aplaudiranje britanskom izlasku iz EU.

Trump nije njemačku kancelarku pozvao na golf kao japanskog premijera, niti će joj tepati kao britanskoj premijerki Theresi May koju naziva “svojom Maggie”.

“Oni se moraju srdačno složiti da se ne slažu, ali moraju raditi zajedno”, kaže Glees.

Mjesec dana nakon što je potpredsjednik Mike Pence u Münchenu poručio Evropi da se transatlantske veze neće mijenjati, na sastanku će se iščekivati hoće li i Trump ponoviti tu poruku.

Merkel je uoči puta izjavila da ne dolazi u Bijelu kuću samo kao njemačka kancelarka nego i kao evropska izaslanica.

“Ja ću naglasiti da su naša zemlja i naše članstvo u EU-u dva lica istog novčića”, rekla je.

Kao i na drugim sličnim putovanjima, Merkel će pratiti vojska poslovnih čelnika, ali niko ne zna kako će ih Washingtonu dočekati s obzirom na to da Trump propovijeda politiku “Amerika na prvom mjestu”.

Šefovi Siemensa Joe Kaeser i BMW-a Harald Krueger bit će dio te grupe i namjeravaju naglasiti da je zahvaljujući njemačkim ulaganjima u SAD stvoreno nekoliko hiljada radnih mjesta.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *