Naslovna Tehno Nauka Pfizer/ BioNTech vakcina neutralizira brazilsku varijantu virusa
Pfizer/ BioNTech vakcina neutralizira brazilsku varijantu virusa
0

Pfizer/ BioNTech vakcina neutralizira brazilsku varijantu virusa

0

Vakcina COVID-19 proizvođača Pfizer Inc/BioNTech uspjela je neutralizirati novu varijantu koronavirusa koji se brzo širi u Brazilu, prema laboratorijskoj studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine.

Krv uzeta od osoba koje su primile vakcinu neutralizirala je konstruiranu verziju virusa koja je sadržavala iste mutacije koje se prenose na dio vrlo zarazne varijante P.1 prvi put identificirane u Brazilu, a istraživanje su proveli naučnici iz kompanija i medicinska podružnica Univerziteta u Teksasu, prenosi Reuters.

Naučnici su rekli da je sposobnost neutraliziranja približno jednaka efikasnosti koju vakcina Pfizer/BioNTech ima na prethodnu manje zaraznu verziju virusa iz prošle godine.

U prethodno objavljenim studijama, Pfizer je otkrio da je njegova vakcina neutralizirala druge zaraznije sojeve prvi put identificirane u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi, iako južnoafrička varijanta može smanjiti zaštitna antitijela koja razvija vakcina.

Pfizer je rekao kako vjeruje da će njegova sadašnja vakcina štititi od južnoafričke varijante virusa. Međutim, proizvođač lijekova planira testirati treću dozu svoje vakcine, kao i verziju koja je posebno obnovljena za borbu protiv te varijante kako bi bolje stvorila imunološki odgovor.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *