Naslovna Tehno IT Facebook optužen da ne pruža slobodno i sigurno okruženje za korisnike
Facebook optužen da ne pruža slobodno i sigurno okruženje za korisnike

FOTO: Reuters

0

Facebook optužen da ne pruža slobodno i sigurno okruženje za korisnike

0

Nevladina organizacija Reporters Without Borders (RSF) sa sjedištem u Parizu pokrenula je tužbu protiv Facebooka u Francuskoj, optužujući ovu poznatu platformu da ne pruža sigurno okruženje za korisnike kršeći vlastite uslove.

Kako su naveli, obmanjivanje potrošača prema francuskom zakonu je ilegalno i kompanije se suočavaju s novčanim kaznama u iznosu do 10 posto godišnje prodaje ako se utvrdi da krše pravila.

U tužbi podnesenoj u ponedjeljak tužiteljima u Parizu tvrdi se da je Facebook dopuštao širenje dezinformacija i prijetnji uprkos obećanjima korisnicima da će na profesionalan način stvoriti sigurno i slobodno okruženje.

Kao dokaz ovih tvrdnji, RSF je naveo izjave bivših uposlenika Facebooka, koje detaljno opisuju govor mržnje i prijetnje upućene francuskim novinarima, rad organizacija za provjeru činjenica i primjere dezinformacija objavljenih na platformi.

“Očekujemo da Facebook efikasno poštuje obaveze koje je preuzeo prema svojim potrošačima, umjesto da se pretvara da će ih provoditi, a da to nije slučaj”, poručili su iz RSF-a.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *