Naslovna Vijesti Svijet Evropska komisija usvaja Zakon o čipovima u cilju stvaranja strateške autonomije
Evropska komisija usvaja Zakon o čipovima u cilju stvaranja strateške autonomije
0

Evropska komisija usvaja Zakon o čipovima u cilju stvaranja strateške autonomije

0

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je namjeru Evropske komisije da predstavi EU Zakon o čipovima koji ima za cilj jačanje kapaciteta poluvodiča u Evropi i jačanje njenog novog nastojanja za strateškom autonomijom, prenosi portal Euractiv.

– Cilj je stvoriti zajednički najsavremeniji europski ekosistem čipova, uključujući proizvodnju i sigurnost, pouzdanost opskrbe i razviti nova tržišta za revolucionarne europske tehnologije – rekla je šefica Komisije u Evropskom parlamentu u svom godišnjem obraćanju Uniji.

Von der Leyen tvrdi da bi Evropa trebala vratiti svoje globalno vodstvo u proizvodnji čipova, izgubljeno u posljednje tri decenije od globalnih konkurenata iz Azije i Amerike.

Povukla je paralelu s Galileom, navigacijskim sistemom EU, koji je prema procjenama Komisije sada prisutan u dvije milijarde pametnih uređaja.

Globalni nedostatak poluvodiča postao je bolna tačka za pitanje strateške autonomije, jer je nedostatak snabdijevanja uticao na različite tipove lanaca snabdijevanja koji koriste elektronske sisteme. Stručnjaci smatraju da će nestašica vjerovatno potrajati s obzirom na proizvodnju sve većeg broja elektronskih uređaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *