Naslovna Tehno Igre Epic Games tužio Apple i Google zbog uklanjanja Fortnitea s App Storea i Google Playja
Epic Games tužio Apple i Google zbog uklanjanja Fortnitea s App Storea i Google Playja
0

Epic Games tužio Apple i Google zbog uklanjanja Fortnitea s App Storea i Google Playja

0

Kompanija Epic Games, koja je developer popularne igre Fortnite, tužila je kompanije Apple I Google zbog ulklanjanja igre s App Storea i Google Playa.

Razlog tužbe je to što je Apple uklonio igru Fortnite sa svog App Storea, a Epic tvrdi da se radi o antikompetitivnom i monopolističom ponašanju.

“Epic se odlučio na tužbu kako bi okončao Appleove nefer i antikompetitivne aktivnosti koje ova kompanija vrši kako bi nezakonito zadržala svoj monopol na dva tržišta vrijedna milijarde dolara”, poručili su iz Epica.

Developer ne traži odštetu, ali želi da sud prisili Apple da promijeni pravila App Storea, posebno kada je riječ o tome što Apple uzima 30 posto od kupovine putem aplikacija, kao i zbog činjenice da developerima nije dozvoljeno da prodaju iste usluge izvan App Storea.

Značajna promjena pravila App Storea bi bila povoljna za Epic, jer je iOS verzija Fortnitea “zaradila” više od 1,2 milijarde dolara.

Epic se odlučio na tužbu nakon što je Apple izbacio Fortnite sa App Storea, a to se dogodilo samo nekoliko sati nakon što su u ifri postali dostupni popusti ukoliko izvrše kupovinu direktno od Epica, a ne iz same igre.

“Ovo je još jedan primjer kako Apple pokazuje svoju ogromnn moć kako bi nametnuo nerazumne restrikcije i nezakonito zadržao svoj monopol”, navodi se u saopćenju Epica.

Tužba predstavlja dodatni pritisak na Apple koji se već suočava s kritikama zbog pravila na App Storeu, javlja Engadget.

Nedugo nakon što je Fortnite “nestao” sa App Storea, Google je napravio isti potez te je uklonio igru sa svoj Google Playa. Epic se i u ovom slučaju odlučio na tužbu.

 

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *