Naslovna Tehno Igre Microsoft Solitaire proslavio 30. rođendan, mjesečno ga igra 35 miliona ljudi
Microsoft Solitaire proslavio 30. rođendan, mjesečno ga igra 35 miliona ljudi
0

Microsoft Solitaire proslavio 30. rođendan, mjesečno ga igra 35 miliona ljudi

0

Iako se pojavio prije tri decenije, Solitaire je i dalje popularan te ga mjesečno igra 35 miliona igrača, odnosno 100 miliona igrača svakog dana u cijelom svijetu.

Microsoft Solitaire se prvi put pojavio u sklopu Windowsa 3.0 još 1990. godine, a bio je dizajniran kako bi se korisnici naučili služiti mišem. Hvatanje virtuelnih karti i njihovo premještanje je učilo korisnike osnovama “drag-and-dropa” na Windowsu, a koristimo ga i danas.

Microsoft Solitaire se prvobitno zvao Windows Solitaire, a postao je jedna od najpopularnijih igara na svijetu. Sa svakom verzijom Windowsa dolazi već više od dva desetljeća. To znači da je bio dio više od milijarde kompjutera.

Programirao ga je Microsoftov stažist Wes Cherry, a za dizajn je odgovorna Susan Kare.

Solitaire aktivno igraju milioni ljudi širom svijeta, a u Kuću slavnih svjetskih videoigara je ušao prošle godine. Igra se na više od 200 tržišta, a dostupno je 65 jezika, piše The Verge.

Treba napomenuti da je Solitaire prestao biti dio Windowsa kada se pojavio Windows 8 2012. godine, ali je tri godine poslije vraćen dolaskom Windowsa 10.

Igra je sada dostupna na svim većim operativnim sistemima, Windowsu, iOS-u, Androidu pa čak i na webu.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *