Naslovna Sport Ostali sportovi Bosnu i Hercegovinu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju predstavlja 16 sportista
Bosnu i Hercegovinu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju predstavlja 16 sportista

Bosnu i Hercegovinu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju predstavlja 16 sportista

0

Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, koje se održavaju od 24. augusta do 5.septembra, Bosnu i Hercegovinu predstavlja 16 sportista.

Bosnu i Hercegovinu će u Japanu predstavljati reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci koju čine: kapiten Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Safet Alibašić i Mirzet Duran.

Također će se za medalju boriti i bacač kugle Dževad Pandžić.

Naša država nakon niza godina ima i predstavnicu u streljaštvu na Paraolimpijskim igrama – Zerinu Skomorac, a tu je i Ervin Bejdić, višestruki državni rekorder. U Tokio putuje i najmlađi učesnik Paraolimpijskih igara, stonoteniser Haris Eminović.

Paraolimpijcima BiH je danas upriličen svečani ispraćaj, a dobro zdravlje i uspjeh na takmičenju su im poželjeli predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH Dragan Radić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Semir Avdić, ambasador Japana u BiH Makoto Ito, te generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman.

– Nadam se da će na ovim olimpijskim igrama povećati kvotu medalja koje su do sada ostvarili – poručio je, pored ostalog, Radić.

Ambasador Makoto je ocijenio da su Olimpijske igre uspješno završene te izrazio nadu da će, i pored epidemije koronavirusa, i Paraolimpijske igre biti uspješne.

Parasportistima je kazao da je vlažnost zraka u Tokiju 80 posto tako da trebaju pripaziti na zdravlje i fizičku kondiciju, ali osim toga, imaju pono toga lijepog za vidjeti.

Kako je istaknuto, velika zasluga za uspjehe bh. paraolimpijaca pripada trenerima, a to su: Mirza Hrustemović, Ejub Mehmedović, Zikret Mahmutović- sjedeća odbojka, Damir Muharemović – atletika, Mirsad Ređić i Nedžad Fazlija – streljaštvo i Jovica Šorman – stoni tenis.

Ostali dio delegacije paraolimpijskog tima čine: generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta i šef misije u Tokiju Osman Handžić, doktor Mirsad Muftić i ekonom Dževad Šabeta.

Govoreći o fizičkoj i mentalnoj spremnosti bh.tima dr. Muftić je kazao da je kompletan tim u punoj fizičkoj i mentalnoj kondiciji i s punom snagom, voljom i željom odlaze na Paraolimpijske igre.

Za medalje će se na Paraolimpijske igre boriti 4.400 sportista iz gotovo 160 država.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvajač je brojnih medalja i priznanja. Jedina je reprezentacija u BiH koja je donosila medalje sa Paraolimpijskih igara, a u svojoj kolekciji posjeduju dvije zlatne i tri srebrene medalje sa Paraolimpijada; tri zlata, dva srebra i jedna bronzu sa svjetskih prvenstava, te 12 evropskih odličja – od kojih devet zlatnih, jedno srebro i dvije bronze.

I bacač kugle Dževad Pandžić, pored ostvarene A paraolimpijske norme je bio i učesnik Paraolimpijskih igara u Londonu 2012. i Riu 2016., a osvojio je drugo mjesto sa 10,67 m na Open Srbija u Kruševcu 2019.godine, 8. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2019. u Dubaiju, proglašavan je više puta za najboljeg sportistu paraplegičara u Kantonu Sarajevo i BiH.

Najbolji ostvareni rezultati iz streljaštva Zerine Skomorac su: 18.mjesto na Svjetskom kupu u Osijeku 2019. gdje je ostvarila normu za Svjetsko prvenstvo i Paraolimpijske igre, potom 2.mjesto na Grand Prixu u Novom Sadu 2019. i 35. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Sydneyju 2019.

Paraolimpijac u streljaštvu Ervin Bejdić je višestruki državni rekorder a u Tokio putuje s A normom i direktnom kvotom, a njegovi najbolji rezultati u karijeri su: 5.mjesto u disciplini zračni pištolj u Novom Sadu 2019, 5. mjesto u disciplini malokaliparski pištolj 50m u Novom Sadu Grand Prix i 16. mjesto u disciplini malokalibarski pištolj 50 na Svjetskom prvenstvu u Sydneyju 2019. godine.

Najmlađi učesnik Paraolimpijskih igara stonoteniser Haris Eminović je ostvario sljedeće rezultate: zlatna medalja na Svjetskom kupu u Finskoj 2019., zlatna medalja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, Balkanski kup u Bugarskoj, 5.mjesto na Svjetskom kupu Aleksandrija 2020., 4.mjesto ekipno na Svjetskom kupu Aleksandrija 2020., bronzana medalja Svjetski kup Češka 2021 i trenutno je na Svjetskoj rang listi 6. junior svijeta.

Obraćajući se uime sportista Eminović je zahvalio svima koji su pružili podršku bh.timu.

– Velika mi je čast i privilegija da sa svojih 20 godina predstavljam svoju državu Bosnu i Hercegovinu na najvećoj sportskoj smotri. Dat ću sve od sebe na Paraolimpijskim igrama kao i svi paraolimpijci – kazao je u emotivnom obraćanju Eminović te zahvalo roditeljima, trenerima i Paraolimpijskom komitetu.

Eminović će na ceremoniji svečanog otvaranja Paraolimpijskih igrama nositi zastavu Bosne i Hercegovine, a Zerina Skomorac će zastavu nositi na ceremonij zatvaranja igara.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *