Naslovna Sport Ostali sportovi Šah: U nedjelju 8. memorijalni turnir ‘Akademik Prof. dr. Nijaz Duraković’
Šah: U nedjelju 8. memorijalni turnir ‘Akademik Prof. dr. Nijaz Duraković’
0

Šah: U nedjelju 8. memorijalni turnir ‘Akademik Prof. dr. Nijaz Duraković’

0

Šahovski klub Sarajevo u saradnji sa Fakultetom političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu u nedjelju, 31. januara, organizuje 8. memorijalni šahovski turnir “Akademik Prof. Dr. Nijaz Duraković”.

Turnir se igra u znak sjećana na dugogodišnjeg profesora FPN-a i istaknutog društveno-političkog radnika, koji je svojim djelovanjem zadužio i Grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Svojim aktivnostima i naučnim djelovanjem akademik prof.dr. Nijaz Duraković uvijek se borio i isticao Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu zemlju svih njenih naroda, a bio je i veliki zaljubljenik u šahovsku igru, saopćili su organizatori.

Na prethodnim memorijalnim turnirima nastupilo je više od 200 istaknutih kulturnih i javnih radnika Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Početak turnira je planiran u 12.00 sati u prostorijama Fakulteta političkih nauka u ulici Skenderija broj 72.

Organizatori su obezbijedili značajne nagrade za najuspješnije takmičare – redovne nagrade za prvih sedam mjesta i posebne nagrade za najuspješnije kulturne i javne radnike iz različitih oblasti djelovanja.

Turnir je pozivnog karaktera. Nastupit će maksimalno 20 takmičara, a učešće mogu uzeti samo osobe koje su dobile poziv od organizatora.

Turnir se igra po “Švicarskom sistemu” u 9. kola uz tempo igre od 15 minuta + 3 sekunde dodatka po igraču. Sve partije sa turnira bit će prijavljene za obračun FIDE rapid rejtinga.

Direktor turnira je Suad Kurtćehajić, a sudije će biti Mirza Miralem (internacionalni sudija) i Zlatko Miladinović (nacionalni sudija).

Organizaciju 8. memorijalnog šahovskog turnira “Akademik Prof. Dr. Nijaz Duraković” kao glavni pokrovitelji pomogli su općine Novi Grad i Centar Sarajevo.

Sve propisane epidemiološke mjere nadleženih štabova i službi će biti ispoštovane, navodi se u saopćenju.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *