Naslovna Sport Nogomet Bartomeu ostavio Laporti veliku zamku s besmislenim klauzulama u ugovorima
Bartomeu ostavio Laporti veliku zamku s besmislenim klauzulama u ugovorima
0

Bartomeu ostavio Laporti veliku zamku s besmislenim klauzulama u ugovorima

0

Joan Laporta je prošlog mjeseca izabran za novog predsjednika Barcelone i mnogi očekuju od njega da vrati klub na stare staze slave.

Laporta se u Barcelonu na mjesto predsjednika vratio nakon deset godina, ali ga očekuje nevjerovatno težak posao samo što se tiče finansija, a o uspjesima ekipe čini se da nema kad ni da razmišlja.

Barcelona se nalazi u nevjerovatnim dugovima koji iznose preko milijardu eura, te su pred velikim kolapsom ukoliko se nešto ne promijeni u narednim mjesecima.

Laporta je stigao u klub kako bi ga izvukao iz dubioze u kojem se našao očajnim vođenjem bivšeg predsjednika Josepa Marije Bartomeua. On je proglašen za najvećeg “grobara” kluba i čini se da je sve radio kako bi naštetio Barceloni.

Bartomeu je bio ljut i razočaran prošlog ljeta kada su mu svi okrenuli leđa nakon očajnih rezultata, a čak je i Lionel Messi tada zatražio odlazak iz kluba.

Nakon nekoliko skandaloznih odluka krajem prošle godine je konačno objavio da podnosi ostavku. Međutim, prije samog odlaska iz kluba zadao je još jedan ogroman udarac Barceloni.

Naime, klub mora ovog ljeta da plati čak 70 miliona eura fudbalerima kao naknadu što su pristali prošle godine na smanjenje plate zbog pandemije koronavirusa.

Ipak, to nije sve što je Bartomeu uradio. On je produžavao ugovore s nekim od fudbalera i stavio je klauzulu koja je sve šokirala. Naime, u ugovorima su klauzule za isplate bonusa igračima na kraju ugovora što je zaista nevjerovatno.

Pored toga tu je i klauzula prema kojoj skoro svim igračima iz sezone u sezonu raste plata bez obzira kakve uspjehe oni ostvare. Pred Laportom je nevjerovatan posao samo kako bi spasio Barcelonu od kraha, a tek kasnije može razmišljati o fudbalskom segmentu i rezultatima.

Zbog toga mnogi smatraju da je Laporta htio da Barcelona igra u Superligi jer bi to bio spas za klub što se tiče finansija. Barca bi dobila čak 350 miliona eura samo od učešća u takmičenju, a to je iznos koji trenutno sanjaju u ovom klubu.

(SportSport.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *