Naslovna Sport Nogomet Fifa podržala reformu ženskog nogometa
Fifa podržala reformu ženskog nogometa
0

Fifa podržala reformu ženskog nogometa

0

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) podržala je predložene reforme radi zaštite nogometašica i trenerica.

Reforme su razvijene u uskoj saradnji sa svim članicama Fife i uspostavit će minimalne standarde, posebno u pogledu majčinstva, prenosi STA.

– Nakon nedavnog nevjerovatnog rasta i izuzetnog uspjeha na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, ženski nogomet sada prelazi u sljedeću fazu razvoja – rekao je predsjednik Fife Gianni Infantino.

– Iz toga slijedi da moramo usvojiti regulatorni okvir koji udovoljava potrebama ženskog nogometa – dodao je prvi čovjek krovne nogometne asocijacije.

Među reformama su neke ključne mjere, poput obaveznog porodiljskog odsustva od 14 sedmica, tokom kojeg će nogometašice dobiti finansijsku naknadu u iznosu od dvije trećine svoje plaće prema važećem ugovoru.

Između ostalog, nakon povratka na posao, klubovi moraju ponovo angažirati igrače i pružiti odgovarajuću medicinsku i fizičku podršku.

– Ni jedna igračica nikada ne bi trebala biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće, a reforme će pružiti i veću zaštitu pri zapošljavanju žena u nogometu – pojasnili su iz Fife, dodajući da je Komitet Fife odobrio nova pravila za žene u trenerskoj profesiji. Cilj ovog pristupa je osigurati ugovornu stabilnost, postići veću transparentnost i osigurati da trenerice budu na vrijeme plaćene za svoj rad.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *