Naslovna Sport Sud objavio sve detalje odluke o deportaciji Novaka Đokovića iz Australije
Sud objavio sve detalje odluke o deportaciji Novaka Đokovića iz Australije
0

Sud objavio sve detalje odluke o deportaciji Novaka Đokovića iz Australije

0

Federalni sud Australije konačno je objavio sve detalje odluke o ukidanju vize Novaku Đokoviću za ulazak u zemlju i zabrani nastupa na Australian Openu.

Sud na čelu s Jamesom Allsopom je 16. januara odbio žalbu Đokovića protiv ministra za imigraciona pitanja Alexa Hawkea, koji mu je poništio vizu i naredio deportaciju iz države. Sud je najavio da će u narednim danima biti obrazložena odluka, a to se konačno dogodilo jutros.

Kako je navedeno u opširnom saopćenju, Đoković je predstavljao prijetnju za javno zdravlje unutar države.

U ukupno 106 stavki presuda je objašnjena do detalja. Navodi se da ministar Hawke nije imao potrebu objasniti svoju odluku za ukidanje vize.

Đoković je, prema odluci Federalnog suda Australije, bio opasnost po zdravlje, red i javni interes. Također, sud je ocijenio da je racionalan zaključak da bi teniser poput Novaka Đokovića mogao potaknuti ljude da oponašaju njegov stav protiv vakcine.

“Vodila se velika debata o tome kako pristupiti izjavi ministra. Razrješenje debate nije neophodno kako bi došli do zaključka koji smo napravili i ministar Hawke nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, iako je to učinio. Sud ne sumnja da je ministar trebao četiri dana kako bi formulisao razloge za donošenje odluke. Ipak, razloge nije trebao ni dostaviti, jer nije bio obavezan za to. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje, red i javni interes”, navodi se u obrazloženju.

Ministar Hawke, kako se navodi u saopćenju, nije bio zadovoljan “određenim stvarima” koje su dodatno pojašnjene.

“Ovlaštenje za ukidanje vize uslovljeno je tim da ministar nije bio zadovoljan određenim stvarima, a te stvari su da prisutnost nosioca vize u Australiji može biti ili bi mogao biti rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red zajednice u Australiji”, dodaje se u odluci.

Podsjetimo, čitava odluka trajala je dugih 11 dana nakon čega je Đoković deportovan iz Australije gdje se igra prvi Grand Slam turnir u sezoni. Na žalost srbijanskog igrača, ako se pravila ne promijene, neće moći igrati ni na naredna tri najveća turnira u sezoni.

(Klix.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *