Naslovna Sport Nogomet Sterling upozorava: Lampard i Gerrard su savršeni primjeri rasne diskriminacije
Sterling upozorava: Lampard i Gerrard su savršeni primjeri rasne diskriminacije
0

Sterling upozorava: Lampard i Gerrard su savršeni primjeri rasne diskriminacije

0

Ujedno je napadač Engleske i Manchester Cityja apelirao da se crncima u nogometu daju jednake mogućnosti.

Sterling se oglasio podržavajući Black Lives Matter (pokret koji se bori protiv nasilja i sistemskog rasizma prema crncima) pozvavši na promjene u društvu i, u njegovom slučaju, nogometnoj industriji.

Šokantna smrt američkog građanina Georgea Floyda prošlog mjeseca izazvala je demonstracije širom svijeta.

Sterling vjeruje da su protesti “sjajno polazište”, ali je izjavio da je sada vrijeme za akcije, a ne samo riječi u borbi protiv rasizma, nepravde i postupanja s crncima u svakom životnom vijeku.

Gerrard trenira Rangerse, dok je Lampard na svom drugom poslu kao menadžer Chelseaja nakon što je prethodno vodio Derby.

Međutim, Campbell vodi trećeligaša Southenda, dok je ranije trenirao Macclesfield. Cole je trener u mlađim kategorijama Chelseaja.

“To dolazi zajedno i moramo pronaći rješenje kako bi se mogle pokrenuti promjene, jer možemo razgovarati koliko god želimo o promjeni i stavljanju ljudi, crnaca, na te položaje za kojim mislim da bi trebali biti. Naprimjer, trenerski poslovi koje možete vidjeti u nogometnim klubovima. Navest ću savršen primjer. Tu su Steven Gerrard, Frank Lampard, a imate Sola Campbella i imate Ashleya Colea. Svi su imali sjajne karijere, svi su igrali za Englesku. U isto vrijeme, svi su dobili trenerske licence na navišem nivou, a dvojica koja nisu dobila prave mogućnosti su dva bivša tamnoputa igrača”, rekao je Sterling za BBC.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *