Naslovna Sport Ostali sportovi Rukometni savez BiH oštro reagovao: Laž je da su igrači u Bjelorusiju putovali autobusom
Rukometni savez BiH oštro reagovao: Laž je da su igrači u Bjelorusiju putovali autobusom
0

Rukometni savez BiH oštro reagovao: Laž je da su igrači u Bjelorusiju putovali autobusom

0

Upravni odbor Rukometnog saveza BiH objavio je saopćenje povodom napisa na društvenim mrežama i u medijima vezanih za organizaciju utakmica s Bjelorusijom i Češkom.

“S obzirom na brojne neistinite informacije koje se konstantno plasiraju putem sredstava informisanja i društvenih mreža, a upućene su na adresu UO RS BiH u vezi s organizacijom utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020., između BiH i Bjelorusije te Češke i BiH, nalazimo neophodnim javnost obavijestiti o sljedećem. Članovi Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH su izabrani na sjednici vanredne Skupštine Rukometnog saveza BiH koja je održana 26. augusta 2018. godine. Stanje u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine u momentu kada je novi Upravni odbor imenovan, odnosno kada je početkom devetog mjeseca održao sjednicu u prostorijama saveza, bilo je sljedeće: RS BiH nije imao porezni ID broj, a samim time ni transakcijski račun, telefoni u Rukometnom savezu su bili isključeni, Rukometni savez nije imao generalnog sekretara, administrativnog radnika, odnosno tačnije nijednog zaposlenog, server Rukometnog saveza su iz prostorija saveza odnijele (otuđile) nepoznate osobe, baza podataka o igračima je odnesena (otuđena) iz prostorija saveza, u prostorijama saveza nije zatečeno ništa od sportske opreme, nije pronađen nijedan ugovor sa sponzorima i dobavljačima sportske opreme i u pola kancelarija nije bilo električne energije”, stoji u saopćenju RS BiH.

Primopredaji dužnosti nije prisustvovao nijedan od članova odlazećeg UO te se tako nisu mogli dobiti podaci o stanju sredstava RS BiH na računima drugih pravnih osoba, kao ni podaci o sponzorima saveza i reprezentacije BiH te podaci o dobavljačima sportske opreme za reprezentaciju i ugovorima s istim.

“Mislimo da je apsolutno jasno sa kakvim se problemima susreo novi Upravni odbor pred početak Premijer lige RS BiH za muškarce i žene 2018/19. godine te pred dvije kvalifikacione utakmice reprezentacije BiH za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Da bi RS BiH mogao funkcionisati najprije je bilo neophodno ponovo uključiti telefone i internet, do čega je došlo plaćanjem duga prema BH Telecomu u iznosu od 800 KM, isključivo ličnim sredstvima članova novoizabranog UO. Uz nevjerovatne opstrukcije koje su se dijelom ogledale i činjenici da je nakon uključenja mail adresa RSBiH konstantno zloupotrebljavana, a imajući u vidu stanje saveza, novoizabrani članovi UO RS BiH su uspjeli organizovati i početak Premijer lige i obje utakmice kvalifikacija reprezentacije. Kada je riječ o organizaciji utakmice i putovanju u Bjelorusiju, napominjemo da su novoizabrani članovi UO u veoma kratkom vremenu osigurali sredstva za pripreme reprezentacije u Tuzli, a potom odlazak u Bjelorusiju avionom i njihov povratak, također avionom, za što je plaćeno 17.850 KM, čime ujedno demantujemo krajnje zlonamjernu informaciju da su igrači rukometne reprezentacije išli u Bjelorusiju autobusom”, pojasnili su.

RS BiH uplatio i dio duga selektoru Bilalu Šumanu u iznosu od 20.000 KM.

“Također je isplaćen i dug prema agenciji Lambada u iznosu od 1.700 KM za realizaciju prijevoza do i iz Beograda, odakle se putovalo avionom. Želimo napomenuti i upoznati javnost da će svim igračima biti plaćeni putni troškovi do kraja sedmice, u toku je priprema odgovarajuće dokumentacije na temelju koje će se izvršiti ova isplata. Neugodno smo iznenađeni da se novoizabranom UO spočitava i činjenica da je reprezentacija BiH odigrala dvije utakmice u dva dana, s obzirom na to da je termin odigravanja ovih utakmica utvrđen ranije i svu odgovornost snosi raniji UO i generalni sekretar. U odnosu na ovu činjenicu novoizabrani UO ne želi niti može preuzeti bilo kakvu odgovornost. U vezi s tim napominjemo da smo u kontaktima sa EHF-om pokušali promijeniti termin utakmice sa Češkom za jedan dan, ali naprosto to nije bilo moguće. Napominjemo da su nas potezi ranijeg UO i generalnog sekretara koštali Gerfloor podloge za utakmicu sa Češkom, koja od EHF-a nije dostavljena samo iz razloga jer su čelnici ranijeg UO RSBiH obavijestili EHF da RS BiH nema adresu! Stoga je, u najmanju ruku, neozbiljno bilo kakvu odgovornost za ovu činjenicu pripisivati novoizabranom UO”, napominju iz RS BiH.

Podloga za utakmicu sa Češkom osigurana je angažovanjem člana novoizabranog UO.

“Kada je riječ o informacijama o dodatnom štampanju ulaznica, želimo javnosti skrenuti pažnju da bilo kakvo poređenje s utakmicom BiH – Švicarska je neumjesno i netačno, s obzirom na to da nikakvog dodatnog štampanja ulaznica nije bilo, niti je ispred dvorane Mejdan ostao ijedan jedini navijač naše reprezentacije. Napominjemo da je u toku sumiranje svih aktivnosti u vezi s organizacijom utakmice sa Češkom te kada budu na raspolaganju sve relevantne činjenice i podaci, UO RSBiH će izaći u javnost na jasan i transparentan način. Želimo samo dodati u vezi s ulaznicama da članovi novoizabranog UO nisu dobili nijednu ulaznicu, sve do jedne su platili, kao i drugi navijači. Naslijedili smo i sagu o preregistraciji RS BiH, novoizabrani članovi UO rade u punom kapacitetu s pravnim timom da se konačno iznađe mogućnost normalnog finansiranja i funkcionisanja RSBiH. U konstantnoj smo komunikaciji s EHF-om koji nam se stavio na raspolaganje i s ljudima iz EHF-a s kojima se konsultujemo o svakom spornom pitanju. Unatoč svim problemima, a koje smo samo djelimično spomenuli, organizovan je početak Premijer lige i organizovane su dvije navedene utakmice kvalifikacija”, ističu iz RS BiH.

RS BiH nema ni 30 posto potrebne infrastukture za rad i, kako kažu, samo je sportski inat novoizabranog UO bio pokretačka snaga da daju maksimum od sebe da se utakmice kvalifikacija organizuju.

“Želimo napomenuti da će novoizabrani UO u narednom periodu pokrenuti pitanja koja su se do sada držala ‘pod tepihom’, a to je prije svega pitanje zaključivanja i realizacije ugovora sa sponzorima, a naročito ugovora s dobavljačima sportske opreme, nakon čega ćemo javnost upoznati i o problemu sportske opreme koji se također pripisuje novoizabranom UO. U nadi da će javnost, posebno istinski ljubitelji rukometa, prepoznati naše napore da uspijemo vratiti rukometu mjesto koje mu i pripada, nadamo se da smo svi svjesni da dezinformacije ovakve vrste nanose nesagledive štete”, stoji u saopćenju UO Rukometnog saveza BiH.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *