Naslovna Sport Ostali sportovi Pehlivanović: Mogu pobijediti svakog protivnika (VIDEO)
Pehlivanović: Mogu pobijediti svakog protivnika (VIDEO)
0

Pehlivanović: Mogu pobijediti svakog protivnika (VIDEO)

0

Najbolji igrač bilijara u Bosni i Hercegovini, višestruki državni i evropski prvak Sanjin Pehlivanović, koji ima samo 16 godina, nedavno je osvojio titulu svjetskog prvaka u disciplini “9 ball” za igrače do 17 godina u Rusiji.

U velikom finala Sanjin je savladao igrača iz Hong Konga Robbia Jamesa Joaquina Capita, a meč koji je faktički odigrao bez greške riješio je u svoju korist rezultatom 9:1.

Nakon takmičenja u Moskvi, Pehlivanović se vratio u Sarajevo gdje se odmara ali i polako sprema za naredne izazove, a prvi takav je uskoro u Japanu, gdje će učestvovati na turniru za seniore.

U razgovoru za Fenu Sanjin ističe da je potajno ove godine očekivao ovakav uspjeh i zlato te da su mu sada ambicije mnogo veće bez obzira na to ko mu je protivnik.

– Očekivao sam zlato. Proše godine sam bio treći, a sada imam godinu dana više iskustva i mnogo toga sam naučio. Bio sam spreman za tu medalju, to su nijanse, ima četiri-pet igrača koji mogu osvojiti prvenstvo – ističe Pehlivanović.

Navodi da je konkurencija svake godine sve jača, igrači igraju bolje i usavršavaju se svako na svoj način. Kaže da je zadovoljan kako je protekla ova godina, najbolja do sada u njegovoj karijeri.

Objašnjava da pred svaki turnir slijedi naporan rad i trening, koji obavlja sa svojim ocem Senadom.

– Prije turnira, a i inače treniram po pet-šest sati, pošto svaki vikend negdje igram. Jedan meč traje do dva sata, tu moraju biti kondicione pripreme i onda kada dođe završnica treba odigrati pet-šest mečeva a za to treba imati snage, koncentracije – navodi Pehlivanović.

Pojašnjava da je bilijar skup sport ukoliko se njime neko želi baviti profesionalno.

– Od hotela, avionskih karti… do samih bilijarskh štapova. Mnogo je troškova. Moj štap košta 2.500 eura ali naravno mi sportaši ne gledamo na cijenu kada nešto dobro koristi i bez toga se ne može. Hoteli su preskupi – kaže Pehlivanović.

Na narednom turniru u Japanu za seniore, gdje će učestvovati najbolji igrači svijeta, a koji počinje za desetak dana, očekuje dobar rezultat a niti jednog protivnika se ne boji.

Budući da mu je bilijar glavna preokupacija, Sanjin ne zapostavlja školu. Učenik je drugog razreda Sportske gimnazije u Sarajevu i kako kaže može sve uskladiti.

– Idem vanredno u školu, imam četiri semestra uskladim sve nekako, mogu obaviti sve obaveze koje imam. Rijetko igram sa školskim drugovima bilijar jer nemam vremena – dodaje.

Nakon turnira u Japanu vjerovatno će ići na turnire u Njemačkoj i to mu je, kako ističe, dosta za ovu godinu.

– Dobar sam posao obavio i puno turnira odigrao. Sljedeće godine nadam se da ću se kvalificirati na svjetsko seniorsko prvenstvo, ima tu još turnira, ali nadam se da će naredna godina biti makar kao ova – poručuje.

Smatra da otkako se profesionalno počeo baviti bilijarom, može pobijediti svakog protivnika ali i to da nema nekog idola.

– Međutim sviđa mi se igra Jasona Shawa. On je nedavno osvojio US Open, najjači turnir na svijetu i stvarno njegov stil, mirnoća se meni dopadaju. Na putu sam da budem na najvišem nivou. Planiram nastaviti dalje školovanje, ali nisam još odlučio u kojem smjeru, trenutno sam fokusiran na bilijar. Kada dođe za to vrijeme vidjet ću šta ću uraditi – zaključuje Pehlivanović.

Njegov menedžer Ramiz Turulja istaknuo je da je Sanjin za naredni turnir u Japanu dobio pozivnicu jer su oni smatrali da je njegova priča inspirativna.

– Zaista je lijepo kada imate ovako zdravu omladinu. On je ekstremno talentiran, ali ne samo on. Imate još mnogo omladine ne samo iz sporta koji imaju veliki kvalitet, samo to treba pronaći. Kada je u pitanju bilijar ovdje u BiH imate Sanjina pa onda deset mjesta ispod u bilo kojoj konkurenciji. Jednostavno je tako – pojašnjava Turulja.

Dodaje da je Sanjin dobio stipendiju od Kantona Sarajevo kao perspektivni sportista, a osim njega ima ima još 40 djece stipendista ne samo sportista nego i iz nauke. Tu stipendiju kaže dobro iskoriste jer on igra puno turnira.

– Stalno smo negdje, iz Moskve smo otišli u Zagreb na turnir. Na svjetskim turnirima je prejaka konkurencija ti ljudi su profesionalci i žive od toga. Sanjin ima težak kalendar. On je u augustu potpisao ugovor kada je bio na evropskom juniorskom prvenstvu za Bilijar klub Dachau koji je najjači i najorganizovaniji u Evropi. Za taj klub igra pet najjačih igrača Evrope – Španac, dva Austrijanca, Nijemac i Sanjin. On je veliki radnik i discipliniran momak – govori Turulja.

Za kraj dodaje da mu je zanimljivo sada gledati kako ostali igrači prije žrijeba gledaju hoće li izvući Sanjina, jer kako navodi, kada ga vide nije im svejedno i znaju da može biti velikih problema.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *