Naslovna Život Kuhinja Ritter Sport lansira čokoladu koju u Njemačkoj neće moći zvati čokoladom
Ritter Sport lansira čokoladu koju u Njemačkoj neće moći zvati čokoladom

Ritter Sport lansira čokoladu koju u Njemačkoj neće moći zvati čokoladom

0

Proizvođač čokolade Ritter Sport na tržište lansira novu čokoladu koju, strogo govoreći, nije dozvoljeno zvati čokoladom u Njemačkoj.

Ono što na prvu zvuči neobično, ima pozadinu u zakonu o hrani: prema njemačkoj uredbi o kakau i čokoladnim proizvodima iz 2003. godine čokolada se sastoji ne samo od sastojaka kao što su kakao masa, kakao u prahu i kakao maslac, već i od određenih vrsta šećera na koje se primjenjuju strogi kriteriji.

Međutim, šećer nedostaje novom Ritter Sport proizvodu pod nazivom Cacao y Nada, španski za “kakao i ništa”. Firma iz Waldenbucha u blizini Stuttgarta kaže da umjesto toga koristi prirodni sok od kakaa koji ekstrahira iz biljke kakaa na plantaži u Nikaragvi.

Pravilnik o kakau vrsta je pravne knjige recepata, a oni koji ga krše riskiraju novčane kazne, u ekstremnim slučajevima čak i službeno izrečenu zabranu prodaje, navodi dpa.

Ritter Sport se žali da njemački zakon o hrani po ovom pitanju nije ažuriran.

-Apsurdno je da se čokolada od 100 posto kakaa u Njemačkoj ne može nazvati takvom bez dodatka šećera- rekao je šef kompanije Andreas Ronken.

– Ako se kobasica može napraviti od graška, ni čokoladi nije potreban šećer – dodao je Ronken.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *