Naslovna Magazin Roger Waters poručio Madonni: Ako vjeruješ u ljudska prava, nemoj nastupiti u Tel Avivu
Roger Waters poručio Madonni: Ako vjeruješ u ljudska prava, nemoj nastupiti u Tel Avivu
0

Roger Waters poručio Madonni: Ako vjeruješ u ljudska prava, nemoj nastupiti u Tel Avivu

0

Dok izraelska vlada ne shvati da Palestinci imaju pravo na samoopredjeljenje, umjetnici bi se trebali držati podalje od Izraela, poručio je Madonni jedan od osnivača benda Pink Floyd Roger Waters.

Kako kaže, Madonnino prihvatanje poziva da nastupi u Tel Avivu u finalu muzičkog takmičenja Eurosong koje će se održati u maju postavlja fundamentalno važna etička i politička pitanja za svakoga od nas.

“U Parizu 1948. godine Ujedinjeni narodi izradili su i usvojili Opću deklaraciju o ljudskim pravima, koja je u međunarodnom pravu zagarantirala da sva naša braća i sestre širom svijeta, bez obzira na njihovu etničku ili nacionalnu pripadnost ili religiju, imaju određena temeljna ljudska prava. Uključujući pravo na život, slobodu i samopredjeljenje”, napisao je Rodger Waters za Guardian.

Nadalje kaže, da svi oni koji se slažu sa ovom deklaracijom, trebaju sebi postaviti pitanje jesu li se spreman boriti za ljudska prava i pomoći onim ljudima kojima su ona ugrožena.

“U kontekstu trenutnih priča o lokaciji održavanja finala Eurosonga i učestvovanju Madonne i drugih izvođača, dotična braća i sestre su Palestinci koji žive pod duboko represivnim apartheidskim režimom okupacije i ne uživaju u pravo na život, slobodu i samoopredjeljenje”, piše Rodger.

Napominje i da su Palestinci još je 2004. godine apelirali na ostatak svijeta da im pomognu, te tražili od umjetnika da se suzdrže od izvođenja u Izraelu sve dok izraelska vlada ne prepozna pravo Palestinaca na samoopredjeljenje.

“Odlučio sam ispoštovati njihovu molbu i učiniti sve što mogu kako bih uvjerio druge da učine isto. Neki od mojih kolega muzičara koji su nedavno nastupali u Izraelu kažu da to čine kako bi izgradili mostove i nastavili stvarati mir. Sr*nje. Nastupati u Izraelu je unosan posao, koji odobrava okupaciju, apartheid, etničko čišćenje, zatvaranje djece, pokolj nenaoružanih demonstranata i sve ostale loše stvari koje se godinama dešavaju”, napisao je Rodger.

Kazao je i kako je on jedan od onih muzičara koji podupiru ljudska prava i kritizira izraelsku vladu koja krši ta ista prava. Kaže i kako su ga zbog toga nepravedno optužili da je antisemit kako bi diskreditirali sve one koji osvjetljavaju izraelske zločine protiv čovječnosti.

“Trebao bih istaknuti da podupirem borbu za ljudska prava za sve potlačene narode. Religija tlačitelja nije ono što ja osuđujem. Ako podupirem Rohingije i osuđujem progon Mayanmara, to me ne čini antibudističkim”, objasnio je Rodgers.

Pozvao je sve da razviju empatiju prema ljudima kojima su ugrožena prava, te pozvao sve one koje učestvuju na Eurosongu ( koji po njemu predstavlja izdaju čovječanstva) da se usredotoče na njihovu sposobnost da suosjećaju sa svojom palestinskom braćom i sestrama.

“Pokušajte se staviti na njihovo mjesto. Pokušajte zamisliti, ljudi koji su 70 godina potlačeni, uvijek su dizali glavu gore i odupirali se s velikom hrabrošću i milošću, zamolili su nas umjetnike za pomoć. Svi mi, po mom mišljenju, imamo apsolutnu moralnu i ljudsku obavezu kao ljudska bića da odgovorimo pozitivno na njihov poziv”, kazao je Rodges i pozvao sve učesnike na ovogodišnjem Eurosongu uključujući i Madonnu da pročitaju UN-ovu Deklaraciju o ljudskim pravima.

Naveo je da je ona prevedena na 500 jezika te da bi se svako ko želi mogao bez ikakvih problema informirati, te ukoliko ih svi poštujemo da još možemo spasiti našu divnu planetu od njenog uništenja.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *