Naslovna Vijesti Gradovi Otvorena izložba ¨Plodovi opterećenja¨
Otvorena izložba ¨Plodovi opterećenja¨
0

Otvorena izložba ¨Plodovi opterećenja¨

0

“Plodovi opterećenja” naziv je izložbe akademskog slikara Željka Korena iz Mostara koja je u četvrtak navečer otvorena u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.

Riječ je o šest radova velikog formata nastalih protekle dvije godine u tehnici akril na platnu.

– Radovi prikazuju moje preokupacije, brige, čežnje, ljubav, strah, odnosno te ljudske teme koje me okupiraju – kazao je Feni slikar Koren, dodavši kako je ovo njegova druga po redu izložba u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu.

Autor ističe kako mu veliki formati na kojima su nastali radovi pomažu u stvaranju jednog dominantnog svijeta koji bi trebao što detaljnije pokazati dramu koja se odvija unutar čovjeka, u obliku neke scenografije.

– Bit je stvoriti jednu scenografiju koja predstavlja nutrinu mene kao osobe, i dovesti promatrača u ulogu voajera koji gleda u određene detalje koje sam ja trenutno spreman pokazati – istaknuo je autor izložbe.

Povjesničarka umjetnosti Dajana Šudić navela je kako je novi ciklus Željka Korena nastavak njegovih dosadašnjih nastojanja vizualiziranja vlastitog unutarnjeg svijeta.

– Korenovo otkrivanje vlastitog bića upravo je ono po čemu je njegovo slikarstvo blisko suvremenom čovjeku, što svakog promatrača uvlači u njegove interijere – ističe Šudić.

Dodaje kako su Korenovi interijeri simbolička preslika mnogih drama koje se odvijaju unutar čovjeka, preslika umnog i duhovnog stanja u kojem se svako ljudsko biće zatekne u određenom trenutku života.

– Faze života u kojima postavljamo pitanja o smislu našeg postojanja, neispunjenim željama i čežnjama koje potiskujemo i pretvaramo u opterećenja i strahove. Predmeti koji ispunjavaju interijere na Korenovim slikama predstavljaju stanja bića u kojima se nalazimo prolazeći kroz mnoge borbe i iskustva koja nas uvelike oblikuju – istaknula je Šudić.

Izložba “Plodovi opterećenja” u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg bit će otvorena do 28. listopada.

Željko Koren rođen je u Mostaru 1983. godine gdje je završio Srednju likovnu školu Gabrijela Jurkića. Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu završio je pod vodstvom prof. Antuna Borisa Švaljeka, a poslijediplomski studij “Ars Sacra” pod vodstvom prof. Ante Krajinića.

Koren je do sada imao 16 samostalnih i 86 skupnih izložbi u BiH i Hrvatskoj. Sudionik je brojnih kolonija i član multimedijalne likovne grupe “Nismo se dogovorili oko imena” s kojom je imao tri izložbe. Vodio je Galeriju Rondo u Mostaru.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *