Naslovna Magazin Kultura U Novom Pazaru počeo World Music Fest Zeman
U Novom Pazaru počeo World Music Fest Zeman
0

U Novom Pazaru počeo World Music Fest Zeman

0

World Music Fest Zeman, petodnevna avangarda svjetskih muzičkih baština, počeo je sinoć u Novom Pazaru posthumnom izložbom fotografija nedavno preminulog Ešrefa Džanefendića, koji je bio dio organizacionog tima Zeman Festa.

Kako su saopćili organizatori, ovom izložbom festival želi da mu se zahvali i oda počast za umjetnički rad koji je ostavio iza sebe.

Izložba je svojevrstan omaž liku i djelu mladog novopazarskog umjetnika koji je iznenada preminuo prošle godine. Prisutni su imali priliku vidjeti 33 fotografije, simbolično, koliko je Džanefendić imao u trenutku smrti. Oslikavaju njegovu ljubav prema rodnom gradu, arhitekturi, muzici, životu. Prisutnima se obratila Ešrefova suprga, Nadija Džanefendić, koaj je istakla da je ovo njegova prva samostalna izložba.

O tome je dugo maštao, birao fotografije, smišljao teme. Na žalost, nije dočekao da taj san i ostvari. Osim fotografijom, bavio se i muzikom. Komponovao je na kanunu i kahonu. Nastupao u supersoničnim komunikacijama Kornelija Kovača, a kao član različitih bendova pjevao je na muzičkim manifestacijama u Italiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji… Prije pet godina učestvovao je na Turkoviziji. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada I priznanja. Bio je dio organizacionog tima Zeman Festivala od njegovog osnivanja.

Danas, 27. jula, novopazarskoj publici predstavit će se turski ansambl Istanbul Kolektif. Izvode muziku Anadolije i Istočnog Balkana, kombinujući je na jedinstven način koji slušaoce neće ostaviti ravnodušnim.

Zatim, 28. jula beogradski umjetnik, Marko Louis, će prvi put nastupiti u Novom Pazaru. Njegov jedinstveni muzički stil kombinuje elemente jazza, modernog zvuka i domaćeg etna.

U četvrtak, 29. jula festivalu se pridružuje internacionalna grupa sa adresom u Španiji, Barcelona Gipsy balKan Orchestra. Svjetski poznat sastav sa decenijskim iskustvom u izvođenju Balkanske muzike.

U sklopu World Music Fest Zeman, u petak, 30. jula bit će održano takmičenje u izvođenju tradicionalne muzike Balkana, Glas Zemana. Deset finalista, prethodno izabranih putem konkursa, takmičiće za vrijedne novčane nagrade.

Ulaz na sve programe Festivala je besplatan. Generalni sponzor, ovogodišnjeg Zemana je grad Novi Pazar, zlatni sponzor Ministrastvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, a pomoć u relizaciji ovogodišnjeg festivala pružili su Intitut Junuz Emre kao i turska firma Beko koja posluje u Srbiji.

Organizatori zahvalnost duguju i generalnom konzulu Republike Turske u Novom Pazaru, Bašaru Bašolu koji se potrudio da nađe novac za realizaciju Festivala.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *