Naslovna Magazin Film SARTR projekcijom filma obilježava 22. godišnjicu predstave ¨Ay, Carmela¨
SARTR projekcijom filma obilježava 22. godišnjicu predstave ¨Ay, Carmela¨
0

SARTR projekcijom filma obilježava 22. godišnjicu predstave ¨Ay, Carmela¨

0

Kultna predstava “Ay, Carmela” premijerno je izvedena tačno prije 22 godine 19. marta na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

U više od dvije decenije života, ta predstava je ušla u historiju bh. teatra kao jedna od najdugovječnijih i najizvođenijih.

Posljednju izvedbu “Ay, Carmela” je imala na sceni SARTR-a 14. septembra 2020. godine.

Nedugo nakon toga, tragičnim ishodom, usljed komplikacija izazvanih virusom Covid 19, preminuo je glumac Dragan Jovičić, saopćeno je iz SARTR-a.

Sarajevski ratni teatar SARTR, ovom prilikom će, putem svog You tube kanala danas emitovati kratki dokumentarni film “Mediteranski krug” koji je nastao 2000. godine tokom turneje predstave “Ay, Carmela” po Mediteranu, kao i galeriju fotografija kroz koju se može pratiiti život ove jedinstvene predstave na sceni i iza scene. Link za gledanje bit će dostupan na Facebook i Instagram stranici SARTR-a.

Na ovaj način, poručuju iz SARTR-a, prisjetit će se jednog bogatog života i svih dragih ljudi koji su udahnuli život toj predstavi (igrali su Selma Alispahic, Dragan Jovičić, Jasenko Pašić, režiju potpisuje Robret Raponja, dramaturgiju Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić) , te zahvaliti publici koja ih je sve ove godine vjerno pratila.

Na isti dan, 19. marta SARTR obilježava i godišnjicu smrti jednog od osnivača i dugogodišnjeg direktora SARTR-a Safeta Plakala koji je ujedno i najzaslužniji što je ta predstava postavljena na scenu SARTR-a, navodi se u saopćenju.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *