Naslovna Magazin Stvari koje američki predsjednik ne smije raditi bez obezbjeđenja
Stvari koje američki predsjednik ne smije raditi bez obezbjeđenja
0

Stvari koje američki predsjednik ne smije raditi bez obezbjeđenja

0

1. Razgovori na telefonu sa prijateljima

Obezbjeđenje i Tajna služba SAD-a koordiniraju svaki potez predsjednika ove države pa tako i razgovore koje obavlja prvi čovjek SAD-a. Ukoliko želi pričati sa prijateljima, predsjednik to može učiniti jedino preko linija koje osigurava Tajna služba. Svi drugi razgovori su zabranjeni zbog mogućeg prisluškivanja.

2. Odlazak u kino

Odlazak u kino ili pozorište, aktivnost je koju svako od nas obavlja. Ipak, zbog posebnih protokola, Bijela kuća ne preporučuje ovu aktivnost. Ukoliko predsjednik SAD-a poželi da gleda neki film, to će mu se jednostavno obezbijediti unutar ureda i neće imati potrebu odlaziti van prostora Kuće.

3. Odlazak na večeru

U suštini, ova opcija je moguća međutim prije samog odlaska Tajna služba mora napraviti plan obezbjeđenja restorana u kojem predsjednik želi jesti. Također, ono što može predstavljati problem jeste hrana koju bi prema pravilima prvo trebala provjeriti stručna osoba kako bi bili sigurni da je jelo bezbjedno za predsjednika.

4. Vožnja automobilom

Američkom predsjedniku zabranjeno je da se vozi sam te su za njegov prevoz zaduženi ljudi koji su prošli kroz zahtjevnu obuku i testirani su na mnoge nepredviđene situacije koje se mogu dogoditi u vožnji. Predsjednik se prevozi u blindiranom autu koje se popularno naziva “Zvijer”, a koje je u potpunosti prilagođeno potrebama Bijele kuće.

5. Vožnja komercijalnim avionskim letovima

Ukoliko bi predsjednik želio da putovanje iz nekog razloga provede na komercijalnom letu, Tajna služba to ne bi dozvolila. S obzirom da je za namjene prvog čovjeka SAD-a obezbjeđena popularna “Air Force One” linija, ovo i nije toliko veliki problem za predsjednika i njegovu porodicu.

6. Prisustvo događajima u kojima učestvuju njihova djeca

Iako je san svakog roditelja da prisustvuje sportskom ili drugom događaju u kojem učestvuje i njegovo dijete, za američkog predsjednika ovaj vid zabave nikako ne može proći bez detaljnog plana obezbjeđenja događaja. Zbog ovih razloga, djeca američkog predsjednika pohađaju školu u Bijeloj kući jer bi organizacija i obezbjeđenje “obične” škole zahtijevalo mnogo finansijskih i ljudskih resursa.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *