Naslovna Magazin IATA tvrdi: Šanse da se zarazite koronom tokom leta manje su nego da vas udari grom
IATA tvrdi: Šanse da se zarazite koronom tokom leta manje su nego da vas udari grom
0

IATA tvrdi: Šanse da se zarazite koronom tokom leta manje su nego da vas udari grom

0

Šanse da se tokom leta zarazite koronavirusom manje su nego da vas udari grom, navodi se u analizi Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA).

Istraživanje koje je objavila IATA kaže da su između januara i jula ove godine zabilježena tek 44 slučaja zaraze koronavirusom za koje se sumnja da je infekcija prenesena tokom leta. U isto vrijeme, 1,2 milijarde putnika letjelo je u ovom periodu.

Stoga iz IATA ističu da su šanse zaraze tokom leta izuzetno male, piše Independent.

“Uz samo 44 identificirana slučaja prijenosa virusa tokom leta, te 1,2 milijarde putnika, to znači po jedan slučaj na svakih 27 miliona putnika. Čak i da je ovo možda podcijenjeno i da 90 posto slučajeva zaraze tokom leta možda nije prijavljeno, to i dalje znači jedan slučaj na svakih 2,7 miliona putnika”, pojašnjava doktor David Powell, IATA-in medicinski savjetnik.

Od ukupno 44 slučaja zaraze tokom leta, najviše ih je zabilježeno na letu od Londona do Hanoija kada je 15 osoba pokupilo infekciju na istom letu. Pored toga, 11 osoba zaraženo je prillikom leta od Sydneyja do Petha, a još 16 na letu od grčkog ostrva Zante do Cardiffa u augustu ove godine.

IATA tvrdi da postoje višestruke sigurnosne mjere protiv koronavirusa na letu, uključujući visoku brzinu protoka zraka i upotrebu bolničkih HEPA filtera koji su manje pogodni za širenje respiratornih kapljica od drugih zatvorenih okruženja.

“Kombinacija mjera koje se primjenjuju uvjerava putnike širom svijeta da koronavirus nije ugrozio njihovu slobodu letenja. Međutim, ništa nije potpuno bez rizika. Ali, uz samo 44 slučaja zaraze među 1,2 milijarde putnika, čini se da je rizik od zaraze koronavirusom tokom leta u istoj kategoriji kao i rizik od udara groma”, kazao je direktor IATA-e Alexandre de Juniac.

 

 

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *