Naslovna Magazin Čuveni hotel Waldorf Astoria iz New Yorka na aukciji nudi 80.000 predmeta
Čuveni hotel Waldorf Astoria iz New Yorka na aukciji nudi 80.000 predmeta
0

Čuveni hotel Waldorf Astoria iz New Yorka na aukciji nudi 80.000 predmeta

0

Otkako je otvoren 1931. godine, hotel Waldorf Astoria u New Yorku posjećivala su samo elitna društva, od političara, glumaca, pa do kraljevske porodice.

Nazvan “neslužbenom palatom”, Waldorf je ugostio ljude poput Grace Kelly, Franka Sinatre, Elle Fitzgerald i mnoge američke predsjednike, od Herberta Hoovera do Baracka Obame. Neki članovi visokog društva čak su i živjeli u ovom hotelu, uključujući kompozitora Colea Portera i vojvodu od Windsora Edwarda VIII s njegovom partnericom Wallis Simpson, piše CNN.

Ali sada, čuveni hotel na Park aveniji prodaje na aukciji 80.000 svog namještaja kao pripremu za potpunu obnovu, navodi se u saopćenju kompanije Kaminski Auctions.

“Mnogi dijelovi na aukciji su svjedoci historije i uzbuđeni smo kad ih vidimo kako pronalaze novi život u domovima strastvenih kolekcionara”, rekao je Andrew Miller, izvršni direktor firme Dajia US, vlasnik i programer Waldorf Astoria New York.

Aukcija će trajati dvije sedmice i trebala bi početi 17. oktobra, a završiti 15. novembra, navodi se u saopćenju.

Sav prihod od aukcije ići će u zaštitu sv. Vartolomeja kako bi se pomoglo u obnavljanju eksterijera i vrtova crkve i općinske kuće sv. Vartolomeja, koja je smještena preko puta hotela.

Waldorf Astoria započeo je izgradnju u decembru 2017. godine u okviru velike obnove. Očekuje se da će hotel ponovo biti otvoren za dvije do tri godine i uključivat će 375 etažnih rezidencija i 375 soba, navodi se u saopćenju.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *