Naslovna Magazin Naučnici napravili super enzim koji razgrađuje plastiku šest puta brže nego dosadašnji
Naučnici napravili super enzim koji razgrađuje plastiku šest puta brže nego dosadašnji
0

Naučnici napravili super enzim koji razgrađuje plastiku šest puta brže nego dosadašnji

0

Naučnici su kreirali novi super enzim koji može razgraditi plastiku šest puta brže nego dosadašnji enzimi koje su stvorili.

Tim istraživača je ranije napravio enzim “PETase” koji “jede” plastiku, a sada je kombinacijom sa drugim enzimom ubrzao taj proces razgradnje, saopćeno je sa Univerziteta u Portsmouthu.

Super enzim bi mogao imati velike implikacije na recikliranje polietilen tereftalata (PET) koji je najčešći termoplastik i koristi se u bocama za jednokratnu upotrebu, tepisima i odjeći. Ovakvoj plastici inače trebaju stotine godina da se razgradi, dok je “PETase” može razbiti u nekoliko dana.

Direktor Centra za enzimske inovacije Univerziteta u Portsmouthu John McGeehan je kazao kako je njegov tim bio izenađen koliko dobro je funkcionisao ovaj enzim, ali da je postupak još uvijek prespor i da zbog toga ne može biti komercijalno održiv.

On je kazao i da su njegovi istraživači dobili sredstva za dalje provođenje eksperimenata što bi u konačnici moglo dovesti da PET bude recikliran na taj način umjesto da se koriste fosilna goriva za stvaranje nove plastike.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *