Naslovna Magazin Odbačena Trumpova odluka: TikTok još neće biti zabranjen američkim korisnicima
Odbačena Trumpova odluka: TikTok još neće biti zabranjen američkim korisnicima
0

Odbačena Trumpova odluka: TikTok još neće biti zabranjen američkim korisnicima

0

TikTok još neće biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama s obzirom na to da je Federalni sud Sjedinjenih Američkih Država djelimično odobrio TikTokov zahtjev za privremenu zabranu odluke administracije Donalda Trumpa.

Ova presuda je ustvari blokirala Trumpovu zabranu popularne videoaplikacije samo nekoliko sati prije nego je zabrana trebala stupiti na snagu. Podsjetimo, ovom zabranom TikTok bi bio uklonjen iz Appleove trgovine aplikacijama, dok postojećim korisnicima ne bi bila dostupna nikakva ažuriranja aplikacije.

Advokat koji zastupa TikTok John Hall kazao je tokom saslušanja pred sudom da bi zabrana aplikacije bila izvanredna akcija u vrijeme kada je potreba za otvorenom i dostupnom komunikacijom u SAD-u u svom zenitu uoči predsjedničkih izbora, piše CNN.

U međuvremenu, pravnici koji zastupaju Trumpovu administraciju na saslušanju su tvrdili da TikTok predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost jer je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, sa sjedištem u Pekingu. Vladini pravnici tvrde da bi podaci o američkim korisnicima aplikacije mogli završiti u rukama kineske vlade. Podsjetimo da je TikTok odbacio sve tužbe o špijunaži kazavši da podatke o američkim korisnicima TikToka čuva u Singapuru.

Tačno obrazloženje sudije Carla Nicholasa nije obznanjeno, ali on je naznačio da bi se zabrana Trumpove administracije mogla smatrati “prilično značajnim lišavanjem prava kompanije na pravni postupak”.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *