Naslovna Magazin Ne nazire se skorašnji povratak BiH na Eurosong
Ne nazire se skorašnji povratak BiH na Eurosong
0

Ne nazire se skorašnji povratak BiH na Eurosong

0

U Tel Avivu će sredinom maja biti upriličeno 64. po redu izdanje Eurosonga. Nažalost, BiH se neće ni ove godine naći na najvećoj muzičkoj manifestaciji, a problem je slabo finansijsko poslovanje javnog RTV servisa.

Nedavno je predstavljeno scensko rješenje za scenu u Tel Avivu na kojoj će se najveća evropska muzička imena takmičiti za pobjednika Eurosonga. Međutim, ni ove godine se predstavnici BiH neće naći na toj sceni.

Lejla A. Babović, šefica delegacije bh. Eurosonga, kazala je da se i dalje nastavlja tradicija izostanka BiH s najveće evropske muzičke smotre, a naglašava kako bi zakonska regulativa vezana za radiotelevizijsku taksu mogla promijeniti situaciju.

“Stvar je jasna, BiH se vraća na Eurosong onda kada se riješe dugovanja i kada se riješi pitanje finansiranja javnih servisa u BiH. Od juna 2016. godine zakonom nije riješeno pitanje njihovog finansiranja tako da se ovaj problem regulira bilateralnim ugovorima. Dakle, RTV servis najprije mora iznaći model efikasne naplate medijske takse, što bi u određenom trenutku rezultiralo pozitivnim poslovanjem i uvrštavanjem Eurosonga u godišnje planove”, kazala je Lejla A. Babović.

Ona ističe i to da je sam odlazak na Eurosong izuzetno skup. Pripreme i odlazak na Eurosong koštaju minimalno 250-300 hiljada eura, što je nemoguće, kako ona kaže, finansirati od sredstava prikupljenih od trenutne pretplate.

“Privrednici i kompanije koje dobro posluju nemaju velikog interesa podržati odlazak BiH na Eurosong, skoro da interesa i nema. Moram priznati da je kompletan teret slanja BiH na Eurosong pao na BHRT, a mislim da je nepotrebno govoriti da ovaj poduhvat nismo u stanju izvesti u ovom momentu zbog izuzetno lošeg finansijskog poslovanja. Međutim, BHRT je pod sankcijama EBU-a zbog duga od šest miliona švicarskih franaka tako da bi praktično bilo teško nastupiti na Eurosongu sve i da neko plati sve troškove”, dodala je.

Ona govori i to da je o konkurentnosti eventualnih bh. predstavnika na Eurosongu u budućnosti smiješno i govoriti te ističe kako je primarni cilj BHRT-a vratiti se ovom velikom muzičkom takmičenju i pridružiti se evropskoj muzičkoj porodici.

“Povratak BiH na Eurosong zavisi najviše od finansija, tj. zavisi kako će BHRT poslovati i hoće li biti u mogućnosti vraćati dug EBU-u. Kada bismo pronašli novac i počeli isplaćivati dugovanja tek onda bismo mogli razgovarati s EBU-om o mogućem povratku na Eurosong. Dakle, u najboljem slučaju možemo se vratiti 2020. godine, ali s obzirom na to da je BHRT i dalje u problemima i da veoma mali broj građana plaća RTV taksu, to će teško ići”, objašnjava Lejla A. Babović.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *