Naslovna Magazin Kultura U Bošnjačkom institutu izložba ‘Islam, to je i naša historija’
U Bošnjačkom institutu izložba ‘Islam, to je i naša historija’
0

U Bošnjačkom institutu izložba ‘Islam, to je i naša historija’

0

Izložba “Islam, to je i naša historija” koja predstavlja 12 stoljeća prisustva muslimanske kulture u Evropi te pokazuje da je uobičajeno shvatanje da su evropska i islamska civilizacija fundamentalno različite, bit će otvorena sutra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Kustosica izložbe Isabelle Benoit istakla je da je ova multimedijalna izložba nastala u saradnji Muzeja Evrope iz Brisela i belgijske agencije Tempora, te sedam partnerskih agencija, a koje je finansirala Evropska unija.

Izrazila je zadovoljstvo što će izložba biti otvorena upravo u Sarajevu te je najavila gostovanja u Bugarskoj, Belgiji, Italiji i Njemačkoj.

Istakla je da su koristili različite medije koji se bave određenim temama, kao što je materijalno i nematerijalno naslijeđe.

– Susreti civilizacija su ustvari susreti između ljudi i veliki dio izložbe je posvećen ustvari ljudima – zaključila je.

Predsjednik Naučnog komiteta izložbe Elie Barnavi kazao je da se postavka savršeno uklapa u prostor Bošnjačkog instituta te da je Sarajevo grad koji ima dugu historiju suživota i multietničnosti.

Osnovni cilj izložbe je, dodao je Barnavi, pokrenuti interakciju Evrope i islama, smatrajući da je jedini lijek za prevazilaženje neslaganja ustvari znanje.

– Odlučili smo se fokusirati na naslijeđe, tako da posjetitelji mogu vidjeti arapsko, osmanlijsko i kolonijalno naslijeđe, a ima još jedan dio izložbe koji obrađuje temu Evropa i islam – zaključio je.

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović-Džuvić opisala je izložbu kao priču o zajedničkim dostignućima dijaloga na kulturološkom nivou, ističući da je kao stvorena za prostoje ovog instituta.

Izložba će biti otvorena do 20. oktobra.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *