Naslovna Vijesti Društvo Koncert ‘Bajram dođe, mirišu avlije’ 25. juna u Sarajevu
Koncert ‘Bajram dođe, mirišu avlije’ 25. juna u Sarajevu

Koncert ‘Bajram dođe, mirišu avlije’ 25. juna u Sarajevu

0

Kako bi postačima povećali radost Bajrama Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizirat će 25. juna, prvoga dana najradnosnijeg muslimanskog praznika, u Domu mladih Centra Skenderija tradicionalni koncert pod nazivom “Bajram dođe, mirišu avlije”.

Ugođaj slušanja učenja Kur'ana, izvođenja ilahija i kasida te bosanskih sevdalinki posjetiocima će pružiti 130 učesnika u programu koji će od 20.00 do 21.45 sati izvesti više od 20 numera.

Glavni imam Medžlisa IZ-a Sarajevo Ferid ef. Dautović kazao je na konferenciji za medije da je Bajram trenutak radovanja nakon mjesec dana posta, te će bajramski koncert biti svojevrsna završnica aktivnosti u ramazanu.

– Zbog nekih pojava koje nisu ni islamske niti tradicionalne, odlučili smo da za našu omladinu organizujemo koncert. Time želimo ukazati na to da treba da bajramujemo na pristojan način – kazao je Dautović.

Zamjenik glavnog imama i glavni rukovodilac projekta Malik ef. Šljivo naglašava da je kapacitet sale ograničen, te će stoga biti ograničen i broj posjetitelja.

Koncert će nositi ‘male snage’ horovi Mektepski bulbuli, hor MIZ Sarajevo, Šapat srca Preporod iz Ilijaša i hor džemata Podlugovi, koji će biti ugodna pratnja solistima kao što su Zejd Šoto, Latif Močević, Šerif Delić, Miralem Babajić, Mensura Bajraktarević i drugi.

Koncert je namijenjen mladima, a kako su rukovodioci projekta Miralem Babajić i Nurko Čaušević istakli, simbol stiliziranog leptirića ukrašenog imenom Allahovog poslanika i Allahovim imenom dokaz je da su mladi ljudi ciljna grupa, te ih treba i na ovaj način oplemeniti, pružiti im bajramsku radost.

– Naš grad, naše mahale, avlije, treba da zamiršu bajramskom ljubavi, tolerancijom, solidarnošću, pažnjom i da mladi kao snaga društva treba tome da daju orgoman doprinos – kazao je Babajić.

Ulaznice za koncert su 5 i 10 KM.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *