Naslovna Drugi Pišu U dekupažu našla utočište od bolesti i šansu da zaradi
U dekupažu našla utočište od bolesti i šansu da zaradi

Foto: Nezavisne novine

U dekupažu našla utočište od bolesti i šansu da zaradi

0

Mirno utočište od opake bolesti koja ju je napala i psihičkih trauma koje sa sobom nosi takva situacija Sanjanka Edina Kadić pronašla je baveći se proizvodnjom ukrasnih predmeta, u čemu je vremenom postala prepoznatljiva i veoma uspješna.

Kaže kako pomenute predmete proizvodi tehnikom dekupaža, što u stvari podrazumijeva dekorisanje predmeta komadićima raznobojnih papira, pišu Nezavisne novine.

S vremenom je Kadićeva postala toliko vješta i uspješna da je razvila i mali biznis, a njeni proizvodi su veoma traženi na lokalnom tržištu.

“Ovu tehniku sam zavoljela sasvim slučajno i sve je započelo prije tri godine zbog opuštanja od stresnih trenutaka kojima sam izložena. Operisala sam karcinom štitne žlijezde, nakon čega sam određeno vrijeme morala provesti u izolaciji. Tada sam zamolila supruga da mi kupi kistove, boje i nekoliko salveta i tako je sve započelo”, kaže Kadićeva za “Nezavisne”.

Dodaje kako je život nije mazio, da je nezaposlena i da se na ovakav način bori i za zdravlje oboljelog supruga, te kćerke Belme, koja je djevojčica s poteškoćama u razvoju.

U porodici niko nema stalno zaposlenje, pa je izrada ukrasnih predmeta postala jedini izvor prihoda za njih.

“U početku sam krenula s radom na staklu, a potom sam prešla na drvo i druge materijale. Iz dana u dan sam sve više napredovala i neizmjerno sam zavoljela dekupaž”, kaže Kadićeva.

Objašnjava kako se, najjednostavnije rečeno, ta tehnika svodi na isijecanje komada papira i potom lijepljenje na predmet koji želimo da dekorišemo.

“U praksi, dekupaž je prava pravcata umjetnost i vijekovima se koristi da se obični ili stari predmeti učine ljepšim. Za to je potrebno minimalno ulaganje u materijal i maksimalna posvećenost, a na kraju predmet izgleda poput pravog oslikanog umjetničkog djela”, objašnjava ova kreativna Sanjanka.

Dodaje kako se dekupaž tehnika može primjenjivati na bilo koji predmet, bilo da je mali, poput ukrasne kutije za nakit, ili da je riječ o komadu namještaja, a predmeti koje Kadićeva najčešće dekoriše su kutije, posude, vaze, ramovi i slično.

“Ovo je nešto što volim i što me smiruje, a u svemu imam podršku supruga i kćerke. S obzirom na to da primamo socijalnu pomoć, koja je zaista minimalna i ne može ni izbliza da zadovolji naše životne potrebe, ovo se pokazalo kao vrijedan izvod prihoda, a ljudima se jednostavno sviđa ono što radim”, kaže kreativna i hrabra Edina Kadić.

(Nezavisne novine)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *