Naslovna Biznis Berza Dok svi padaju Kina raste: U trećem kvartalu GDP skočio za čak 4,9 posto
Dok svi padaju Kina raste: U trećem kvartalu GDP skočio za čak 4,9 posto
0

Dok svi padaju Kina raste: U trećem kvartalu GDP skočio za čak 4,9 posto

0

Zavod za statistiku Kine je objavio da se ova druga najveća ekonomija svijeta povećala za 4,9 posto u periodu od jula do septembra u odnosu na isti period godinu ranije.

Taj tempo je bio brži od porasta od 3,2 posto koji je Kina zabilježila u drugom tromjesječju kada je uspjela izbjeći recesiju izazvanu pandemijom koja je zahvatila skoro sve zemlje svijeta.

“Kineska ekonomija je nastavila svoj brzi oporavak u prošlom tromjesječju, a on se proširio i postajao sve manje ovisan o poticajima i investicijama”, kaza je Julian Evans-Pritchard, viši kineski ekonomista.

Dok se veći dio svijeta nastavlja boriti s koronavirusom i posljedicama koje nosi, oporavak Kine je relativno brz.

Ova zemlja je provodila stroge mjere zaključavanja i nadziranja stanovništva kako bi obuzdala širenje virusa, a stotine milijardi dolara je izdvojila za velike infrastrukturne projekte koji podstiču ekonomski rasr.

Ekonomija ove zemlje je kumulativno porasla za 0,7 posto tokom prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na prošlogodišnji period.

“Industrijska proizvodnja porasla je za 5,8 posto u trećem tromjesječju u odnosu na godinu ranije, a to je brže od porasta od 4,4 posto u drugom kvartalu”, navela je Liu Aihua, glasnogovornica kineskog Zavoda za statistiku.

Uslužni sektor se također brzo oporavio te je zabilježen porast od 4,3 posto u ovom kvartalu u odnosu na period od aprila do juna kada je on bio 1,9 posto, piše CNN.

“Uslužni sektor u ovoj zemlji zaostajao je za ostalim industrijama početkom ove godine jer su djelimična zaključavanja i mjere fizičke distance i dalje na snazi, međutim, noviji oporavak ukazuje na ‘širi rast ekonomije'”, istakao je Chaoping Zhu, strateg globalnog tržišta.

Trgovina na malo je također zabilježila rast od 0,9 posto u trećem kvartalu u odnosu na prošlu godinu, a samo u septembru je porasla za 3,3 posto.

Opada i stopa nezaposlenosti te je tako u septembru ona iznosila 5,3 posto što je manje u odnosu na august kada je bila 5,6 posto.

“Možemo reći da se do sada potrošnja oporavila od dubokog šoka zbog pandemije te da je oporavak u toku. Sada većina ljudi želi izaći iz svojih domova i kupovati jer je koronavirus stavljen pod kontrolu”, poručila je Liu Aihua, glasnogovornica kineskog Zavoda za statistiku.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *