Naslovna Biznis Berza Wall Street zabilježio pad uoči predsjedničke debate u SAD-u
Wall Street zabilježio pad uoči predsjedničke debate u SAD-u
0

Wall Street zabilježio pad uoči predsjedničke debate u SAD-u

0

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači bili oprezni uoči prve debate dva kandidata za predsjednika SAD-a.

Economic Times piše da su sva tri glavna američka indeksa skliznula. Tako je Dow Jones oslabio 131 bod ili 0,48 posto, na 27.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 posto, na 3.335 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 11.085 bodova.

Pad indeksa posljedica je opreza ulagača uoči prve televizijske debate u utorak navečer između republikanskog kandidata predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog protukandidata bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Posljednje ankete pokazuju da Biden vodi na nacionalnom nivou i u mnogim saveznim državama.

“Ova debata ima potencijala da utječe na tržište, pa ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči debate. Tržište trenutno pokreću zbivanja u Washingtonu, bilo to fiskalni poticaji ili predsjednički izbori”, istakao je David Carter, direktor u kompaniji Lenox Wealth Advisors.

Analitičari smatraju da bi rezultati izbora mogli utjecati na različite sektore, a najviše na zdravstveni, sektor zelene energije, kao i na kompanije koje su najviše profitirale od Trumpovog smanjenje poreza.

“Smatramo da bi tržištu moglo biti dobro i s Trumpom i s Bidenom, ali ulagači trebaju znati ko je pobjednik i žele čistu pobjedu”, kazao je Carter.

Posljednjih sedmica tržište je bilo pod pritiskom zbog usporavanja oporavka ekonomije od koronakrize i nedostatka novih fiskalnih poticajnih mjera.

Međutim, posljednjih dana ponovo je oživjela nada da će se Kongres i Bijela kuća uskoro usaglasiti oko novog paketa poticaja, vrijednog oko 2.200 milijardi dolara, što podržava tržište.

Kako se bliži kraj mjeseca i tromjesečja sve je jasnije da će septembar biti prvi mjesec od marta u kojem su indeksi berze pali.

Od početka ovog mjeseca S&P 500 je na gubitku 4,7 posto, Dow Jones 3,4, a Nasdaq indeks 5,9 posto. Međutim, u cijelom trećem tromjesečju indeksi će zabilježiti dobitke.

Zahvaljujući ogromnim fiskalnimi monetarnim poticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak ekonomije, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od marta, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniži nivo u više godina.

Početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su rekordne nivoe, ali od tada su oštro pali, najviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica koje su tada predvodile oporavak tržišta kao što su Apple Inc, Microsoft Corp i Amazon.com.

I na evropskim berzama su cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 posto, na 5.897 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,35 posto, na 12.825 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 4.832 boda.

 

 

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *