Naslovna Biznis Berza Razočaravajuće vijesti o vakcini protiv koronavirusa uzrokovale pad na Wall Streetu
Razočaravajuće vijesti o vakcini protiv koronavirusa uzrokovale pad na Wall Streetu
0

Razočaravajuće vijesti o vakcini protiv koronavirusa uzrokovale pad na Wall Streetu

0

Dow Jones je skliznuo 390 bodova ili 1,59 posto, na 24.206 bodova, dok je S&P 500 pao 1,05 posto, na 2.922 boda, a Nasdaq indeks 0,54 posto, na 9.185 bodova, piše Yahoo Finance.

U ponedjeljak su Dow Jones i S&P 500 indeks skočili više od 3 posto, zahvaljujući objavi američkog proizvođača lijekova Moderne da je njegova eksperimentalna vakcina protiv kornavirusa dala obećavajuće rezultate u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

U utorak je, pak, izvještaj STAT Newsa otvorio pitanje valjanosti rezultata testova te vakcine pa je splasnula nada ulagača da će ona biti relativno brzo razvijena.

Nakon što je dan prije cijena dionice Moderne skočila gotovo 20 posto, jučer je pala za više od 10 posto, a pale su i cijene u nizu najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

“Tržište je trenutno osjetljivije na vijesti iz zdravstva nego iz ekonomije. Naime, znamo da će u drugom tromjesečju oštro pasti američki BDP, zarade kompanija i ekonomski pokazatelji, ali ono što ne znamo, a što će pokretati tržišta bit će dobre vijesti iz zdravstvenog sektora”, smatra Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

U fokusu ulagača jučer su bili i kvartalni izvještaji američkih trgovačkih lanaca. Zbog slabijih rezultata nego što se očekivalo, cijena dionice Home Depota pala je za gotovo 3, a Kohl'sa za više od 7,5 posto.

S druge strane, cijena dionice Walmarta porasla je za više od 2 posto, nakon boljih rezultata nego što se očekivalo.

Dosad su kvartalne izvještaje objavile gotovo sve kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih više od 65 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju bile oko 12 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tri sedmice očekivali pad od 15 posto.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *