Naslovna Život Putovanja Kina želi zaštiti Žutu rijeku
Kina želi zaštiti Žutu rijeku
0

Kina želi zaštiti Žutu rijeku

0

Vrhovno kinesko vodstvo pozvalo je na zajedničke napore na promovisanju ekološke zaštite i kvalitetnog razvoja Žute rijeke, poznate kao kineska “majka rijeka”, što je od presudnog značaja za podmlađivanje i održivost kineske nacije.

Od osnivanja Narodne Republike Kine prije 70 godina, Komunistička partija Kine (CPC) navela je svoj narod da otvori novo poglavlje u vezi s kontrolom Žute rijeke, a velike su se promjene dogodile u ekonomskom i socijalnom razvoj sliva Žute rijeke i u životima običnih ljudi.

Istovremeno, treba priznati da još uvijek postoje istaknuti problemi u slivu Žute rijeke. Ekološko okruženje je i dalje krhko, a situacija oko zaštite vodnih resursa nije zadovljavajuća, piše kineska novinska agencija Xinhua.

Od devedesetih godina prošlog stoljeća, s poplavama i nakupljanjem mulja, pojavili su se novi izazovi uključujući obustavu protoka, zagađenje vodenih resursa i ekološku degradaciju.

Da bi se nosila sa tim problemima, Kina je predstavila niz novih ideja o preoblikovanju suživota čovjeka i rijeka, te povećala svoje napore u zaštiti okoliša Žute rijeke. Ovi su potezi dodatno potaknuti unapređenjem riječnog sistema Kine od 18. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine 2012. godine.

Žuta rijeka je kolijevka kineske civilizacije. Tokom više od 3.000 godina, generacije ljudi prosperirale su u njenom riječnom slivu, čineći ovaj region središtem kineske politike, ekonomije i kulture.

Za kineski narod Žuta rijeka je više od rijeke, to je njihov korijen i duša.

Nacionalnom strategijom ekološke zaštite i visokokvalitetnog razvoja započinje novo poglavlje Žute rijeke i rijeka će teći i dalje.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *