Naslovna Život Putovanja Predsjednik italijanske regije Molise ljudima nudi 25.000 eura da se dosele
Predsjednik italijanske regije Molise ljudima nudi 25.000 eura da se dosele
0

Predsjednik italijanske regije Molise ljudima nudi 25.000 eura da se dosele

0

Regija Molise je smještena je na jugu Italije, Apenina i jadranske obale.

Bez obzira na predivno okruženje, populacija u ovoj regiji je u padu zbog čega je predsjednik ove regije Donato Toma odlučio ljudima ponuditi 25.000 eura da se dosele u pojedine gradove.

Za život u jednom od gradova ove regije dobijat ćete 700 eura mjesečno tokom tri godine. Uvjet je da se postanete stanovnik sela koje ima manje od 2.000 stanovnika i da tu pokrenete posao.

“Ukoliko bismo ponudili samo novčanu pomoć to bi izgledalo kao milostinja. Željeli smo uraditi mnogo više, želji smo da ljudi ovdje investiraju. Opcija je mnogo, mogu otvoriti pekaru, prodavnicu, restoran, bilo šta… Ovo je način da udahnemo život našim gradovima i da u isto vrijeme povećamo broj stanovnika”, rekao je Toma.

Dodao je kako će svaki grad koji ima manje od 2.000 stanovnika dobiti 10.000 eura za razvoj infrastrukture i promociju kulturnih aktivnosti.

Prema Nacionalnom zavodu za statistiku Italije (Istat), Molise trenutno ima 305.000 stanovnika i spada u regije koje su posljednjih godina izgubile mnogo stanovnika. Naime, od od 2014. godine ovu regiju napustilo je više od 9.000 stanovnika. Trenutno u Italiji živi 65 miliona stanovnika, što je najniža brojka u posljednjih 90 godina.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *