Naslovna Život Putovanja Stručnjaci savjetuju kako da najlakše sačuvate novac na putovanjima
Stručnjaci savjetuju kako da najlakše sačuvate novac na putovanjima
0

Stručnjaci savjetuju kako da najlakše sačuvate novac na putovanjima

0

Većina turista na putovanje ide sa svežnjem novčanica u džepu, češće nego s mnogo zgodnijom karticom. Upravo zbog činjenice da su turisti često na meti lopova, stručnjaci su otkrili nekoliko trikova koji će vam pomoći da sačuvate svoj novac na putovanjima.

Nosite rezervne američke dolare

Čak i ako zemlje kroz koje putujete ne prihvataju američke dolare, trebali biste ih i dalje nositi kao rezervu. Američki dolari su široko prihvaćeni i lako ih je mijenjati u lokalne valute, bez obzira na to gdje se nalazili u svijetu. Zbog toga stručnjaci preporučuju nošenje rezervnih 200 dolara i čuvanje na više mjesta u ruksaku.

Razmislite o odjeći sa skrivenim džepovima

Pojasevi za novac nisu vaša jedina opcija kada je riječ o čuvanju novca. Pojas za novac je mala najlonska torbica koja se veže oko struka, ispod hlača ili majice. Na taj način svi vaši dokumenti će biti sigurni i nećete morati razmišljati o tome šta se nalazi ispod košulje.

Osim toga, sada možete kupiti donje rublje sa džepovima. Novac možete sakriti u džep u grudnjaku, a možete kupiti i majice i prsluke sa skrivenim džepovima. Ove su opcije sjajne za duge dane u prijevozu, posebno ako planirate putovati preko noći. Vaš novac će sigurno biti skriven.

Ne nosite sve odjednom

Stručnjaci preporučuju da podignete što više novca s bankomata ili iz vaše banke, jer će to omogućiti minimiziranje naplate naknada tokom putovanja, ali ne biste trebali sav taj novac nositi sa sobom u svakom trenutku. Kad krenete u istraživanje, uzmite samo onoliko novca koliko mislite da ćete potrošiti, uz još malo dodatnih troškova u slučaju nužde. Na taj način, ako vas neko pokuša opljačkati, izgubit ćete samo 20, umjesto 250 dolara koje ste podigli na bankomatu.

Fotografirajte svoje debitne kartice prije odlaska

Topla preporuka stručnjaka je da fotografirate sve važne dokumente prije nego što krenete na put, a zatim da njihove kopije pošaljete sebi. Obavezno fotografirajte sve svoje debitne/kreditne kartice, kao i pasoš. Na taj način, ako vam se desi da vam sve ukradu, sve dok možete pronaći pristup internetu, možete saznati koji je vaš broj kartice i platiti smještaj i prijevoz putem interneta.

Obavijestite svoju banku gdje putujete

Prije nego što krenete, obavezno nazovite banku kako biste ih obavijestili gdje ćete putovati i kada. Na taj način je veća vjerovatnoća da će blokirati vašu karticu zbog istinskih pokušaja krađe identiteta, umjesto da pokušavate povući gotovinu.

Pokušajte koristiti bankomate u bankama

Da biste bili što sigurniji, pokušajte koristiti samo one bankomate koji se nalaze u banci. Tada je dosta manja vjerovatnoća da ćete biti pokradeni. U Mozambiku naprimjer banke imaju straže, osiguranje koje stoji ispred svakog bankomata, kako biste se osjećali što sigurnije dok podižete novac.

Veće kupovine plaćajte karticama

Ako kupujete skupi suvenir, najbolje je da to učinite kreditnom karticom. Na taj način, ako vam neko ukrade suvenir, možete nazvati firmu za izdavanje kreditnih kartica i novac će biti vraćen na vašu karticu.

Koristite sef u svom pansionu

Nikad ne možete biti previše oprezni. Dok istražujete, stavite sav svoj novac i dragocjenosti u hotelski sef kako biste ih držali dalje od bilo kakvih iskušenja. Ako vaš hostel ili hotel nema sef, potražite mjesto na koje ćete sakriti novac, poput ormarića u toaletu ili madraca ispod vašeg kreveta.

Razmislite o podizanju unaprijed plaćene kreditne kartice

Ako putujete s unaprijed plaćenom kreditnom karticom, manje će vas boljeti glava ukoliko je ukradu. Ako nikad ne prenesete više od 200 dolara na karticu, tada neće biti veliki gubitak novca.

Budite oprezni u sigurnosti aerodroma

Ovaj slučaj je rijedak, ali se može desiti. Kad prolazite kroz sigurnost aerodroma, obavezno stavite svoje torbe na transportnu traku baš kada prolazite kroz sigurnosni skener. To znači da ćete čekati svoju torbu kad stigne na drugi kraj, minimizirajući priliku da je neko drugi uzme.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *