Naslovna Život Putovanja Pogledajte kako izgleda Tutankamonov sarkofag
Pogledajte kako izgleda Tutankamonov sarkofag
0

Pogledajte kako izgleda Tutankamonov sarkofag

0

Egipat je danas izložio pozlaćeni Tutankamonov sarkofag koji se prvi put restaurira nakon što je otkriven 1922. godine.

Radovi su počeli prošlog mjeseca, nakon što je sarkofag prebačen iz grobnice u Dolini kraljeva na jugu Egipta u Veliki egipatski muzej u Kairo.
– Pokazujemo vam jedinstveni povijesni predmet, ne samo za Egipat već za svijet – izjavio je ministar za starine Khaled al-Enany na konferenciji za novinare u Velikom egipatskom muzeju blizu piramida u Gizi.

Sarkofag mladog faraona bit će izložen s drugim predmetima povezanim s Tutankamonom krajem 2020. kada će se otvoriti novi veliki muzej. Restauracija će trajati osam mjeseci.

Drveni sarkofag izvana je pozlaćen i ukrašen portretom mladog kralja koji nosi faraonske simbole, žezlo i bič, navodi ministarstvo za starine.

Tutankamon je bez sumnje najslavniji faraon u povijesti, zahvaljujući britanskom arheologu Hauvardu Karteru (Howardu Carteru) koji je 1922. u Dolini kraljeva otkrio njegovu netaknutu grobnicu.

“Dijete faraon”, Tutankamon, sin faraona Eknatona, čija supruga je bila legendarna kraljica Nefertiti, došao je na vlast s devet godina i umro je deset godina kasnije od malarije.

Početkom jula Egipat je tražio od Interpola da pronađe portret Tutankamona star 3000 godina, prodan u Londonu za oko 5,3 miliona eura, unatoč protivljenju Kaira.

(Avaz)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *