Naslovna Život Putovanja Gradovi s najrazvijenijim sistemom javnog prijevoza na svijetu
Gradovi s najrazvijenijim sistemom javnog prijevoza na svijetu
0

Gradovi s najrazvijenijim sistemom javnog prijevoza na svijetu

0

Kada tek stignete u novi grad, prva stvar o kojoj razmišljate jeste način na koji možete uštedjeti novac.

Turisti uglavnom nastoje novac sačuvati tako što koriste javni prijevoz umjesto taksija, a USA Today donosi listu od pet gradova s najrazvijenijim sistemom javnog prijevoza.

S druge strane, gradovi s najboljim javnim prijevozom imaju mreže koje pokrivaju sve ulice koje želite vidjeti, uz pouzdanu, redovnu uslugu po pristupačnoj cijeni.

Idealan sistem javnog prijevoza također je jednostavan za posjetioce s karakteristikama kao što su linije podzemne željeznice i znakovi na više jezika.

Tokio

Mapa metroa u Tokiju na prvi pogled izgleda nevjerovatno kompleksno, pogotovo zato što vozilima upravlja više kompanija. Srećom, sistem je lakši za upotrebu nego što se na prvi pogled čini. Kada kupite jednu voznu kartu možete je koristiti u bilo kojem vozilu metroa ili autobusu, bez obzira na to u čijem je vlasništvu vozilo. Također, znakovi na engleskom jeziku se nalaze na gotovo svakom ćošku na velikim stanicama u Tokiju, a sistem je toliko opsežan da možete metroom ili autobusom doći na bilo koju lokaciju u ovoj prostranoj metropoli za vrlo kratko vrijeme.

Montreal

Između linija podzemne željeznice i široke mreže autobusa, javni prijevoz u Montrealu će vas dovesti do bilo kojeg mjesta gdje morate otići, a da pri tome ne prolazite kroz velike komplikacije. Njihova web-stranica ima zgodnu listu glavnih orijentira za posjetitelje, kao što su Vieux-Montreal (Stari Montreal), Oratorij Saint-Joseph i Jean-Talon Market, zajedno s najbližom stanicom podzemne željeznice i autobuskom stanicom.

Moskva

Od mozaika i vitraža do bronzanih lustera i metalnih skulptura, moskovske metro stanice ispunjene su umjetninama, a mnoge su toliko lijepe da pojedini turisti dolaze samo kako bi vidjeli njih. One su također dio pristupačne tranzitne mreže koja trenutno prolazi kroz veliku ekspanziju.

Sydney

Obuhvatajući vozove, autobuse, tramvaje i trajekte, sistem javnog prijevoza u Sydneyu nudi pouzdan i isplativ način za obilazak grada. Lakše je i jeftinije putovati zahvaljujući Opal kartici, pametnoj voznoj karti koja nudi popuste i može se koristiti u gotovo svim sredstvima javnog prijevoza.

Cirih

Kao što se to može i očekivati u državi koja ima reputaciju čistoće i efikasnosti, mreža javnog prijevoza u Cirihu, koja uključuje vozove, autobuse i tramvaje je vrhunska. U centru grada vi ste rijetko udaljeni više od 300 metara od najbliže autobuske ili tramvajske stanice, što objašnjava zašto se 40 posto svih putovanja u Cirihu vrši javnim prijevozom, prema nedavnoj studiji Greenpeacea. Kada je riječ o cijenama, prijevoz je prilično pristupačan po švicarskim standardima.

(Klix.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *