Naslovna Magazin U KOMI BIO SKORO DVIJE DECENIJE, pa se probudio i tražio mlijeko
U KOMI BIO SKORO DVIJE DECENIJE, pa se probudio i tražio mlijeko

U KOMI BIO SKORO DVIJE DECENIJE, pa se probudio i tražio mlijeko

0

TERI Vejn Volis (57), čovek iz Arkanzasa koji se “proslavio” nakon što se čudom probudio iz kome u kojoj je bio skoro dvije decenije, je preminuo.

Čovijek koji je spavao 19 godina” preminuo je u utorak okružen prijateljima i porodicom u bolnici za naprednu negu u Sirsiju, samo nedelju dana prije svog 58. rođendana. Uzrok smrti još nije poznat.

Volis, iz Big Flata, doživio je užasnu saobraćajnu nesreću samo šest nedelja nakon rođenja njegove ćerke Amber u julu 1984. U to vreme, vozio se u okrugu Stoun prije nego što je njegov kamion sletio sa mosta i upao u potok, ubivši putnika.

Teri je kasnije pronađen ali nije reagovao ni na kakve stimulanse, a njegov kamion, koji se prevrnuo naopačke u suvom koritu rijeke, razbijen je u ogradu nakon što je pao sa visine od skoro sedam i po metara. Nesreća je pretvorila oca jednog djeteta u komatoznog kvadriplegika.

U roku od godinu dana od nesreće, Volisovo komatozno stanje se stabilizovalo, stanje za koje su lekari verovali da je trajno. Međutim, prkoseći svim medicinskim očekivanjima, Volis se probudio 2003. i zamolio majku za svoje omiljeno piće.

U početku je izgovarao samo jednostavne riječi poput “mlijeko” i “mama”, ali je kasnije mogao da izgovara i pune rečenice, dok na kraju Volis nije povratio svoju sposobnost da u potpunosti govori nakon što mu se mozak samostalno oporavio od skoro smrtonosnog sudara. Čak je povratio i sposobnost pokretanja pojedinih dijelova tijela, iako je ostao trajni invalid od posledica zadobijenih povreda.

Volisova porodica opisala je njegovo buđenje kao “čudo” u to vrijeme i bili su preplavljeni emocijama zbog Volisovog oporavka uprkos svim izgledima. Vjerovalo se da je nepokolebljiva podrška i briga njegovih najmilijih doprinijela da Volis izađe iz kome.

Postao je predmet opširnog medijskog izveštavanja, a novine i medicinski članci su ga prozvali “Čovijek koji je spavao 19 godina”. Nakon što mu je skeniran mozak u medicinskom centru u Njujorku, razvijena je hipoteza da je njegov “mozak ponovo povezao neurone koji su ostali netaknuti i formirao nove veze kako bi zaobišao oštećena područja”.

Prema njegovoj čitulji, “Volis je uživao da jede bilo šta u bilo koje vrijeme. Uživao je u slušanju muzike uživo, a volio je da pije Pepsi i imao je divan smisao za humor”. Iza Volisa su ostala supruga Sandi, ćerka Amber i baka i deda. NJegova majka Endželi preminula je 2018. godine.

(sandzakdanas.net)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *