Naslovna Vijesti Svijet Besplatan vitamin D za više od 2,5 miliona građana rizične kategorije u Engleskoj
Besplatan vitamin D za više od 2,5 miliona građana rizične kategorije u Engleskoj
0

Besplatan vitamin D za više od 2,5 miliona građana rizične kategorije u Engleskoj

0

Vlasti u ovoj zemlji saopćile su da će isporuke četvoromjesečnih zaliha vitaminom D početi u januaru, što bi trebalo poboljšati njihovo zdravlje, održati zdravim kosti i mišiće, piše BBC.

Iz Agencije za javno zdravstvo Engleske naveli su da bi svako između oktobra i marta trebalo da uzima 10 mikrograma vitamina D dnevno, naročito starija lica koja ne borave toliko na otvorenom.

Vitamin D će biti distribuiran svim domovima za starije širom Engleske, te rizičnim grupama, koji će odlučiti da li će ga uzimati.

Mnogi stručnjaci smatraju da vitamin D vjerovatno pomaže u smanjenju rizika od zaraze ili razvoju ozbiljnijih simptoma koronavirusa, o čemu se mnogo pisalo posljednjih mjeseci.

Škotska vlada te Agencija za javno zdravstvo Sjeverne Irske izdale su slične savjete tokom izolacije.

“Vitamin D je važan za zdravlje kostiju i mišića. Savjetujemo da svi, posebno stariji, oni koji ne izlaze vani i oni s tamnom kožom, uzimaju dodatak vitamina D koji sadrži 10 mikrograma (400 IU) svaki dan”, kazala je doktorica Alison Tedstone, glavna nutricionistica iz Public Health England.

Većina ljudi može između marta i septembra dobiti dovoljno vitamina D izlaganjem sunčevoj svjetlosti, ali tokom ostatka godine mnogi ga nemaju dovoljno.

Stručnjaci su upozorili i da pretjerano uzimanje vitamina D može imati štetne posljedice po organizam, pa je važno držati se preporučenih doza.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *