Naslovna Život Kuhinja Uništavaju li prehrambene navike zdravlje zuba
Uništavaju li prehrambene navike zdravlje zuba
0

Uništavaju li prehrambene navike zdravlje zuba

0

Svi znamo da se preporučuje pranje zuba dva puta dnevno, ali trebamo li ih prati prije ili nakon jela?

“Neki vole da operu zube prije jela. Neki više vole nakon jela. Ali ako perete poslije, pričekajte 30 minuta, jer ako ste pojeli nešto kiselo ili slatko, caklina na zubima će se omekšati i trebate joj dopustiti da počne ponovno mineralizirati prije pranja”, kažu stručnjaci, prenosi BBC.

Oni navode kako je uobičajeno da se zubi operu pred spavanje i ujutro kada ustanemo, ali pravo pitanje u cijeloj priči o zdravlju zuba je trebamo li promijeniti prehranu?

Najvažniji vitamin za zube je vitamin D, a za desni vitamin C. Također, važni su minerali kalcij i fosfor. Paradajz, paprika, brokule, pa čak i krompir samo su neke vrste povrća s visokim sadržajem vitamina C. Teško je dobiti vitamin D iz hrane, ali opet ga ima u ribi, jajima…

Dobri izvori kalcija uključuju mliječne, obogaćene proizvode, naranče…Fosfora ima u mesu, jajima, orasima, mliječnim proizvodima, integralnim žitaricama i suhom voću.

Hrana i pića koja bismo trebali izbjegavati jesu zaslađena gazirana pića i jela s visokim sadržajem rafiniranog šećera. Ako jedete ili pijete bilo što od navedenog, štetu na zubima i desnima možete ublažiti tako što ćete isprati usta nakon jela ili pića ili žvakanjem žvakaćih guma bez šećera ili jedenjem malog komada sira koji djeluje neutralizirajući.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *