Naslovna Život Porodica Analiza fotografija na društvenim mrežama pokazala da priroda utječe na našu sreću
Analiza fotografija na društvenim mrežama pokazala da priroda utječe na našu sreću

A couple celebrating.

0

Analiza fotografija na društvenim mrežama pokazala da priroda utječe na našu sreću

0

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports otkrila je povezanost između prirodnih elemenata i fotografija snimljenih tokom društvenih aktivnosti, medenog mjeseca ili odmora, piše Psypost.org.

“U svakodnevnom životu priroda nam koristi na razne načine, pružajući nam hranu i vodu. Ove se ekonomske vrijednosti prirode mogu kvantificirati i pomoću brojeva lako možemo vidjeti vrijednost prirode”, napomenuo je autor studije Chang Chia-chen, naučni saradnik na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

Međutim, koristi koje dobivamo od prirode nadilaze ekonomske vrijednosti, tvrdi on i nastavlja:

“Interakcija koju imamo s prirodom donosi nam lijepa sjećanja, sreću i blagostanje. Zanimalo nas je razumijevanje vrijednosti prirode u smislu kako priroda doprinosi našim lijepim uspomenama”, zaključio je on.

Istraživači su prikupili 31.534 fotografije s društvenih mreža iz 185 zemalja. Otkrili su da fotografije označene kao #fun, #vacations i #honeymoons imaju veću vjerovatnoću da sadrže elemente iz prirode kao što su biljke, voda i prirodni krajolik u poređenju s fotografijama označenim #daily ili #routines.

Istraživači su također otkrili pozitivnu povezanost između količine prirodnih resursa u zemlji i ocjene zadovoljstva životom nacije. Zemlje s više prirodnih elemenata na fotografijama označenim kao #fun imale su veće rezultate životnog nacionalnog zadovoljstva prema podacima iz Svjetskog izvještaja o sreći 2019. Ali studija, kao i sva istraživanja, ima nekoliko ograničenja.

“Ova se studija fokusirala na engleske oznake na jednoj platformi društvenih medija. To vodi pristranosti prema zemljama u kojima se govori engleski jezik. Buduće studije trebale bi se proširiti uključivanjem više jezika i više platformi za društvene medije”, rekao je Chia-chen.

Milioni biljnih i životinjskih vrsta su pod rizikom izumiranja. Ova studija naglašava značaj očuvanja prirode, jer njen gubitak značio bi da bismo mogli izgubiti pozadinu svojih najdražih sjećanja, zaključili su naučnici.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *