Naslovna Život Porodica Zašto depresivni muškarci teško prihvataju pomoć
Zašto depresivni muškarci teško prihvataju pomoć
0

Zašto depresivni muškarci teško prihvataju pomoć

0

Trendovi pokazuju da će se muškarcima dijagnosticirati depresija otprilike upola manje nego kod žena, bilo u pogledu novih slučajeva, bilo onih koji su povezani s trenutnom pandemijom. Istraživači ne razumiju zašto muškarci ne traže pomoć kao što to žene rade, navodi News.ku.edu.

Profesor sa Univerziteta u Kansasu objavio je niz studija o tome kako muškarci pristupaju liječenju depresije. Utvrđeno je da je to muškarcima “manje muški”.

Muškarci ne osjećaju depresiju uvijek na isti način kao što to čine žene, pa bi nekada i mogli pomisliti da uopće nisu depresivni ili da im ne treba pomoć. Umjesto da pretpostavimo da su muškarci manje depresivni, postoje mnoge stvari jedinstvene za iskustva muškaraca koje nam mogu pomoći da bolje razumijemo njihovo mentalno zdravlje.

Dvije studije obje objavljene u časopisu Psychology of Men & Masculinities ispitale su iskustva muškaraca s depresijom. Jedna se odnosila na to koji bi čimbenici mogli navesti muškarce da potraže pomoć u liječenju depresije.

Ispitanici su upitani kakvu vrstu pomoći mogu potražiti, uključujući profesionalnu pomoć poput posjećivanja savjetnika, samopomoći, neformalne pomoći poput razgovora s prijateljima ili voljenim osobama o njihovim iskustvima ili izbjegavanju problema.

Rezultati su pokazali da muškarci ne žele pomoć zbog društvenih normi te da većina vjeruje da je čovjek slab ako traži profesionalnu pomoć.

Stručnjaci su ponudili sljedeće savjete za mentalno zdravlje muškaraca tokom pandemije COVID-19: provodite vrijeme s prijateljima koristeći video chat, igrajte online igre. Ostanite aktivni. Iako su teretane zatvorene, vježbajte kod kuće. Razgovarajte s nekim kome vjerujete kada osjetite da ste pod stresom. U vremenu kada smo svi u istoj situaciji, stručnjaci vjeruju da će ove preporuke pomoći da se čovjek osjeća bolje.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *