Naslovna Život Porodica Pomozite svom mentalnom zdravlju u doba koronavirusa
Pomozite svom mentalnom zdravlju u doba koronavirusa
0

Pomozite svom mentalnom zdravlju u doba koronavirusa

0

Pandemija koronavirusa izazvala je stres, tjeskobu i depresiju, a ne pomaže ni to što su ordinacije psiholoških terapeuta zatvorene. Ipak, postoji nekoliko načina kako da se brinete o svom psihičkom zdravlju i to uz pomoć interneta.

Razgovarajte s terapeutom putem interneta

Uz primjenu prakse socijalnog distanciranja, mogućnosti terapije važnije su nego ikad. Ako trenutno imate terapeuta, vjerojatno možete organizirati internetske sesije (video, audio ili tekstualne) s njima. Ako ne, Talkspace je platforma za mentalno zdravlje koja digitalno povezuje ljude s obučenim terapeutima.

Osim toga i JU Dom zdravlja KS je prema naredbi štaba Civilne zaštite FBiH formirala Psihološko savjetovalište sa otvorenim telefonskim linijama koje će građanima biti dostupne 24 sata – svaki dan u sedmici.

Pridružite se grupi za podršku putem Reala

Platforma za mentalno zdravlje Real nudi mjesečno besplatno svoje usluge online terapije kako bi pružio podršku tokom pandemije. Možete učestvovati u grupnim raspravama, razgovarati s terapeutima ili “prisustvovati” drugim online događajima koji rade pod budnim okom terapeuta kako bi se osjećali povezano.

Vježbajte pažljivost

Aura je aplikacija koja će vam pomoći da budite pažljivi, poboljšate san i poboljšate svoje emocionalno zdravlje. Ova aplikacija nudi tromjesečnu besplatnu pretplatu koja uključuje neograničen pristup njihovim meditacijama pažljivosti, životnom treniranju, nadahnjujućim pričama i muzici.

Meditirajte

Meditacija je vjerovatno jedna od onih stvari na vašem popisu obaveza koje ste oduvijek mislili probati, ali još niste započeli. Simple Habit je aplikacija koja ima za cilj olakšati svakodnevnu praksu meditacije pružajući petominutne, desetominutne i 15-minutne opcije. Simple Habit možete koristiti besplano sedam dana.

Slušajte bijelu buku

Slušanje ambijentalnog zvuka bijele buke može vam pomoći smiriti tjeskobu i umiriti vas te pripremiti za spavanje.

Ne zaboravite djecu

Ako imate djecu kod kuće, vjerovatno je i njima teško u ovim danima. Organizirajte im razgovor s terapeutom, dajte da pročitaju nekoliko interesantnih knjiga, radite s njima meditaciju ili jogu.

 

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *